PRODUŽENJE EMBARGA PODELILO EU: Svađe širom Evrope zbog sankcija Rusiji
Foto: Printscreen/YouTube

Raste bunt

PRODUŽENJE EMBARGA PODELILO EU: Svađe širom Evrope zbog sankcija Rusiji

Planeta -
Rukovodstvo Evropske unije je ovoga puta uspelo da produži sankcije Rusiji i da izdejstvuje jedinstvo svih 28 država članica zajednice, ali pitanje o tome koliko će dugo trajati antiruske mere izaziva u Evropi sve žešće rasprave, piše Vašington post

Sankcije su produžene do kraja jula sledeće godine.

Ipak, u svetlu rastućeg nezadovoljstva pojedinih evropskih zemalja zbog sankcija, neizvesna je budućnost ograničavajućih mera (posle isteka ovog novog roka)“, piše američki list, prenosi Sputnjik.

Rat sankcijama sve više zamara vlade pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, koje odavno održavaju veze s Rusijom, uključujući sferu energetike.

Mateo Renci: sankcije protiv Rusije su politika dvojnih standarda (Foto: AP)
Mateo Renci: sankcije protiv Rusije su politika dvojnih standarda (Foto: AP)

Tako je italijanski premijer Mateo Renci još pre glasanja izjavio da smatra da su sankcije protiv Ruske Federacije "politika dvojnih standarda“" i izrazio nezadovoljstvo zbog pritiska Nemačke na druge zemlje u vezi s antiruskim merama. On je takođe napomenuo da Nemačka pritom učestvuje u zajedničkim projektima s Rusijom. Prema Rencijevim rečima, Nemačka se "prvi put“ našla u manjini prilikom razmatranja pitanja sankcija iza zatvorenih vrata".

Sada je Evropska unija u teškoj situaciji zbog priliva izbeglica koje beže od rata u Siriji i evropske zemlje teže da uspostave partnerske odnose s Moskvom kako bi zajedničkim naporima rešile sirijsku krizu, podsečha "Vašington post".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track