REŠENA MISTERIJA STARA 2.000 GODINA Šta je bila Vitlejemska zvezda koja je dovela mudrace do Hrista?
Foto: Youtube

Astronomi tvrde

REŠENA MISTERIJA STARA 2.000 GODINA Šta je bila Vitlejemska zvezda koja je dovela mudrace do Hrista?

Planeta -
Sjajna zvezda se nalazi na jelkama u domovima širom sveta. Vernici pevaju o zvezdi koja je vodila mudrace kako bi stigli do malog grada Vitlejema, gde se rodio Isus. Njihovo odavanje počasti Zvezdi Vitlejema opisano je u jevanđelju po Mateji u Novom Zavetu.

Postavlja se pitanje - da li je sve ovo samo biblijski opis, ili postoje i neke astronomske činjenice.

ZAGONETKE ZA ASTRONOME

Da bi se razumela priča o Zvezdi Vitlejema, moramo da razmišljamo kao tri mudraca. Pod okriljem "zvezde na istoku" otputovali su u Jerusalim i tako obavestili kralja Heroda o proročanstvu da će se uskoro roditi novi vladar izraelskog naroda.

Takođe, mi moramo da razmišljamo i kao kralj Herod.

On je upitao mudrace kada se to zvezda pojavila, pošto kako je rekao ni on a ni njegovi ljudi nisu primetili jednu takvu zvezdu na nebu.

Dolazimo sada do prve zagonetke:

Kako je moguće da kralj Herod i njegovi savetnici nisu bili svesni postojanja tako sjajne zvezde koja je mogla mudrace dovesti do Jerusalima? Dalje, kako bi stigli do Vitlejema, mudraci su morali da idu južno od Jerusalima.

Kako se tvrdi, "zvezda na istoku" je išla ispred njih sve dok nije došla iznad mesta gde je bilo dete.

Sada dolazimo do druge zagonetke:

Kako je moguće da "zvezda na istoku" vodi mudrace na jug? Severnjača se koristi kao putokaz za izgubljene kako bi znali u kom pravcu je sever, zar onda ne bi trebalo da zvezda na istoku vodi tri mudraca na istok?

Tu stižemo i do treće zagonetke:

Kako je to zvezda išla ispred njih, tj kako je opisano - pred njima. Ispada da su je pratili kao neka zadnja svetla mašine koja pred njima čisti sneg u mećavi da bi na kraju stala tačno iznad mesta u Vitlejemu gde je navodno rođen Isus.

ŠTA BI MOGLA DA BUDE "ZVEZDA NA ISTOKU"?

Nijedna zvezda ne može da uradi tako nešto, niti to može kometa, ili Jupiter, ili neka supernova, ili konjikcija planeta ili bilo koji sjajni objekat na noćnom nebu.Neko bi mogao reći da je u jevanđelju po Mateji opisano čudo, nešto što ne podleže zakonima fizike. Ali u jevanđelju su reči pažljivo korišćene i "zvezda na istoku" je pomenuta dva puta, što pokazuje da ove reči imaju poseban značaj za čitaoce.

Da li je moguće naći neko drugo objašnjenje, nešto što će biti u skladu sa jevanđeljem, što ne zahteva da zakoni fizike budu prekršeni, a što opet ima i neke veze sa astronomijom? Verovali ili ne, takvo jedno objašnjenje je moguće naći.

ASTROLOŠKI ODGOVOR NA ASTRONOMSKU ZAGONETKU

Astronom Majkl Molnar ističe da "na istoku" je bulvalni prevod grčke fraze "en te anatole" što je stručni izraz koji se koristio u matematici kod starih Grka pre 2.000 godina.

To opisuje, vrlo precizno, planetu koja će se pojaviti nad istočnim horizontom nešto pre pojave Sunca. Samo par pomenata kada se planeta pojavi ona nestaje pod sjajnim bljeskom jutarnjeg Sunca.

Osim tog jednog kratkog momenta, niko ne može da vidi "zvezdu na istoku".

Ovde bi trebalo da se osvrnemo malo i na astronomiju. Naime, tokom ljudskog života praktično sve zvezde ostaju fiksirane na svojim mestima. One izlaze i zalaze svake noći, ali se ne pomeraju u odnosu jedna na drugu.

Zvezde u okviru Velikog Medveda se iz godine u godinu pojavljuju na istom mestu. Ali planete, sunce i mesec lutaju kroz zvezde. Inače reč "planeta" dolazi od grčke reči koja označava lutajuću zvezdu.

Iako planetem sunce i mesec kreću približno istim putem kroz zvezde u pozadini, oni putuju različitim brzinama, pa često se dešava da peklope jedno drugo. U trenutku kada sunce stigne planetu, tada ne možemo da je vidimo, ali kada sunce prolazi dovoljno daleko iza nje, planeta se ponovo pojavi.

Sad nam treba mala pomoć astrologije.

Kada se planeta ponovo pojavi, posle nekoliko meseci od kad je bila skrivena - to prvo ponovno pojavljivanje planete pre izlaska sunca u astrologiji se naziva sunčevo penjanje (uzdizanje). Dakle, prvo ponovno pojavljivanje planete koja je bila skrivena je ono na šta se kod starih Grka odnosila fraza "en te anatole" - "na istoku". Posebno se pojavljivanje planete poput Jupitera kod grčkih astrologa je imalo posebno značenje za rođene tog dana.

Tako se "zvezda na istoku" odnosi na astronomski događaj sa astrološkim značenjem kod starih Grka.

Ali šta je sa zvezdom koja se "parkirala" iznad jaslica u kojima se nalazio mali Isus? U jevanđelju se spominje izraz "stajala preko" (stood over) a dolazi od grčke reči "epano" koja ima posebno značenje u drevnoj astrologiji.

Odnosi se naime na određeni trenutak kada planeta prestane da se kreće i menja pravac od zapada ka istoku. Ovo se dešava kada se Zemlja, koja se brže okreće oko sunca od npr marsa, jupitera ili saturna, stigne ili se preklopi sa drugom planetom.

Redka kombinacija astroloških događaja (planeta koja se pojavljuje pre sunca, sunce koje se nalazi u pravom sazvežđu zodijaka, plus kombinacije planetarnih kombinacija koje astrolozi smatraju bitnim) sugerisao bi astrolozima stare Grčke da se radi o kraljevskom horoskopu i rođenju kralja.

MUDRACI GLEDALI U NEBO

Molnar veruje da su mudraci zapravo bili vrlo pametni astrolozi potkovani znanjem iz matematike. Takođe su znali za proročanstvo Starog zaveta da će kalj biti rođen u porodici Davida.

Najverovatnije su mudraci godinama posmatrali nebo čekajući "ravnanje" nebeskih tela koje bi proreklo rađanje ovog kralja. Kada su primetili moćan skup astroloških predznaka, rešili su da je vreme da nađu vođu o kome je govorilo proročanstvo.

Ako su mudraci krenuli na putovanje kako bi pronašli novorođenog kralja, sjajna zvezda ih nije vodila - ona im je samo rekla gde da se zapute. Ali ne bi našli dete u kolevci.

Uostalom, beba je imala već 8 meseci u vreme kada su oni dešifrovali astrološke poruke za koje su verovali da predviđaju rođenje budućeg kralja.

Predznak je počeo 17. aprila 6 godine pre Hrista (kada se Jupiter pojavio toga jutra, a onda se u podne skrio u sazvežđu Ovna) i trajao je sve do 19. decembra iste godine (kada je Jupiter prestao da ide na zapad, zastao na kratko, a onda počeo da se kreće ka istoku, u poređenju sa zvezdama)

U vreme najranijeg dolaska mudraca Isus bi u najmanju ruku bio dete između prve i treće godine.

U jevanđelju po Mateji je napisano tako da bi se čitaoci ubedili da je Isisi zapravo onaj mesija o kojem govori proročanstvo. S obzirom na astrološke tragove u jevanđelju Mateji je najverovatnije verovao da će priča o Zvezdi

Vitlejema biti ubedljiv dokaz za mnoge koji budu čitali jevanđelje.

(Businessinsider/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track