(FOTO, VIDEO) TALAS PROGUTAO 250.000 LJUDI: 11 godina od najsmrtnonosnijeg cunamija u istoriji!

Indonezija

(FOTO, VIDEO) TALAS PROGUTAO 250.000 LJUDI: 11 godina od najsmrtnonosnijeg cunamija u istoriji!

Planeta -
SUMATRA - Članovi porodica i prijatelji povodom 11. godišnjice od cunamija izazvanog zemljotresom jačine 9 stepeni Rihterove skale, nedaleko od indonežanskog ostrva Sumatre, prisetili su se poginulih 26. decembra 2004. godine.

U naletu plimnog talasa cunamija stradalo je više od 250.000 ljudi.

Ovaj cunami razorio je obalu nanevši velike štete od Indonezije sve do Somalije u Africi, što ga čini jednom od najsmrtonosnijih prirodnih katastrofa u modernoj historiji.

Naučnici su procenili da je količina oslobođene energije po ekvivalentu bila 1.500 puta veća od količine energije prilikom eksplozije atomske bombe na Hirošimu!

U 7.58 ujutru po lokalnom, a u ponoć po srednjoevropskom vremenu, zatreslo se okeansko dno pošto se ivica indo-australijske tektonske ploče povukla 15 metara ispod ruba Evroazijske ploče.

O snazi cunamija koji je ljude nosio i izbacivao na druga područja svedoči slučaj indonežanske porodice koja je pronašla ćerku za koju su deset godina verovali da je poginula! Nju je, međutim, iz mora spasio ribar i odgajio je sa svojom majkom.

Raudhatul Džana, koja sada ima 15 godina, a u vreme nesreće imala je četiri, nestala je zajedno sa svojim tri godine starijim bratom kada su se ogromni talasi sručili na njihovu kuću u provinciji Aće 26. decembra 2004. godine.

Džanin ujak je slučajno u jednom selu 2014. godine primetio devojčicu koja se peške vraćala iz škole i neverovatno je ličila na Džanu.

Raspitavši se, on je saznao da je cunami na talasima doneo devojčicu na udaljeno ostrvo jugozapadno od te provincije.

Zemljotres magnitude 9,1 stepena Rihterove skale osetio se 1.600 kilometara od epicentra zapadno od Sumatre. Bio je to treći najsnažniji zemljotres koji je ikada zabeležen i trajao je gotovo deset minuta. Deo okeanskog dna podigao se nekoliko metara stvarajući talas od 30 prostornih kilometara vode, koji se potom raširio istočno i zapadno i stigao do desetak zemalja, od Australije do istočne Afrike.

Cunamijem je prvo pogođena provincija Aceh na Sumatri, sa talasima visokim do 35 metara, koji su bili smrtonosni za desetine hiljada ljudi. Potvrđeni broj poginulih u Indoneziji je 130.000, ali vlada procenjuje da je ukupni broj stradalih, uključujući i nestale, oko 250.000.

Na zapadnoj obali Tajlanda more se, pre udara talasa, na oko pet minuta povuklo od obale za 100 metara, a onda su se vratili talasi visoki deset metara i posle je nastupila poplava. Poginulo je više od 5.000 ljudi.

Mrtvih je bilo na Maldivima, u Mjanmaru, Somaliji, Maleziji, Tanzaniji, Sejšelima, Bangladešu, Jemenu, Južnoafričkoj Republici i Keniji. Podrhtavanje tla zabeleženo je i u Oklahomi, u centralnom delu SAD, a vibracije tla nastavile su da osciliraju još četiri meseca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja