Najnovije vesti

RUSIJA SE RASPADA, NEMCI PROPADAJU, AMERIKA DOMINIRA: Svet za 10 godina u analizi Stratfora!
Foto: Sjhutter

Predviđanja

RUSIJA SE RASPADA, NEMCI PROPADAJU, AMERIKA DOMINIRA: Svet za 10 godina u analizi Stratfora!

Planeta
00:00h
OSTIN, Teksas - Američki istraživački centar Stratfor nedavno je objavio predviđanje za glavne svetske događaje u narednih 10 godina, prema kojem će u tom periodu doći do velikih promena na globalnoj geopolitičkoj i ekonomskoj sceni.

Glavni utisak izvešštaja naslovljenog "Decenijsko predviđanje 2015 - 2025" je da će naredne decenije svet biti opasnije mesto, uz slabljenje uticaja, ali ne i stabilnosti SAD, i uz pad moći Rusije, dok će EU i neke druge moćne zemlje pogoditi period haosa, krize i opadanja.

Stratfor predviđa da će SAD i dalje biti glavna ekonomska, politička i vojna sila sveta, ali i da će biti znatno manje angažžovane nego ranije. SAD će, kako se navodi, pažžljivije birati izazove na koje će odgovarati i imaće "luksuz" da se izoluju od svetskih kriza, a glavni razlozi za to biće, kako predviđa Stratfor, moćna domaća ekonomija, povećana proizvodnja energije, pad u izvozu, kao i bezbednost žživota u tom najstabilnijem delu sveta.

Bela kuća, Foto: Profimedia
Bela kuća, Foto: Profimedia

Kada je reč o Rusiji, predviđanja Stratfora su daleko manje optimistična. "Neće doći do ustanka protiv vlasti u Moskvi, ali sve manja moć Moskve da održžava i kontrolišše Rusku Federaciju dovešće do vakuma. Ono ššto će ostati u vakumu su samo pojedini delovi Ruske Federacije", navodi se u izveštaju. Sankcije, pad cene nafte, pad rublje, kao i unutraššnja trvenja oslabiće moć centralne vlasti nad najvećom držžavom sveta, predviđa američki istraživački centar sa sedištem u Teksasu.

"Rusija se neće zvanično raspasti na višše držžava, ali vlast Moskve bi mogla da oslabi do te mere da će Rusija postati savez polu-autonomnih regiona, koji se čak neće dobro slagati ni međusobno", navodi se u izveštaju. S druge strane, ruska nuklearna infrastruktura rašširena je na ogromnom geografskom prostoru, i ako se pomenuta dezintegracija Rusije ostvari, to bi značilo da će oružžje biti izložženo najvećem "vakumu moći" na svetu.

Kremlj, Foto: Reuters
Kremlj, Foto: Reuters

Upravo ovo je, prema Stratforu, najveća potencijalna kriza sledeće decenije. Zbog toga će i SAD morati da pronađu način da na to reaguju, makar to značilo i slanje kopnenih snaga kako bi se obezbedilo oružžje koje se naššlo izvan kontrole, napominje Stratfor.

"Vaššington je jedina sila sposobna da uradi neššto po pitanju ovog problema, ali neće biti u stanju da preuzme kontrolu nad ogromnim brojem lokacija, kao ni da pružži garancije da tokom ovog procesa nijedna raketa neće biti ispaljena. SAD će biti pred izborom - ili da obezbede vojno reššenje kakvo je u tom trenutku tešško i zamisliti, pa da onda prihvate i mogućnost nekontrolisanih lansiranja raketa, ili da stvore stabilne i ekonomski održžive vlade u regionima o kojima je reč, kako bi se vremenom neutralisala opasnost od raketa", piše u izveštaju Stratfora.

Prema predviđanjima teksaškog instituta, jedna od vodećih svetskih ekonomija - Nemačka tokom narednih 10 godina zapašće u velike probleme. Nemačka ima ekonomiju koja u potpunosti zavisi od izvoza i koja je dožživela bum zbog trgovinske liberalizacije i uvođenja evra i upravo zbog toga je Nemačka ta koja ima najvišše da izgubi od sve gore krize evra u pratećem talasu evroskepticizma. Domaća potroššnja neće moći da nadomesti pad izvoza, a ne pomažže i najavljeni pad broja stanovnika. Rezultat će biti stagnacija kakva je već viđena u Japanu, navodi Stratfor.

Bundestag, Foto: Reuters
Bundestag, Foto: Reuters

Malo istočno od Nemačke stvari neće izgledati tako lošše. "U centru ekonomskog rasta i sve većeg političkog uticaja naći će se Poljska. Broj stanovnika Poljske neće biti u takvom padu kao u drugim zemljama EU. Činjenica da je reč o najvećoj i najprosperitetnijoj evropskoj držžavi na zapadnoj granici Rusije, takođe, će joj olakššati položžaj regionalnog lidera i zemlje sa političkim i ekonomskim prestižom", piše dalje u izveštaju. Podsećajući da je, ne tako davno, evropsko jedinstvo delovalo kao nezaustavljiva istorijska sila koja rušši političke i ekonomske granice među držžavama, Stratfor predviđa da će za 10 godina to sve delovati kao daleka proššlost.

Protesti u Poljskoj, Foto: AP
Protesti u Poljskoj, Foto: AP

Decenijska prognoza navodi na zaključak da će postojati četiri Evrope koje će tokom vremena biti sve udaljenije jedna od druge - Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Skandinavija i Britanska ostrva. I dalje će morati da dele isti "komššiluk", ali neće biti tako tesno povezane kao što je to dosad bio slučaj.

"Moguće je da će EU prežživeti u nekom obliku, ali evropski ekonomski, politički i vojni odnosi biće uglavnom vođeni bilateralnim ili ograničenim multilateralnim partnerstvima koja će biti manjeg obima i neobavezujuća", navodi se.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pred Kinom je tešška decenija, uz usporavanje ekonomskog rasta, što će dovesti do sve većeg nezadovoljstva vladavinom Komunističke partije. To, međutim, neće dovesti do liberalizacije partije, što znači da će jedini način da spreči haos biti da pojača unutraššnju represiju, predviđa Stratfor. Pred Pekingom je jošš jedan, možžda čak i veći problem - Kineski ekonomski rast nije bio ravnomerno geografski raspoređen.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gradovi na obali dožživljavaju procvat, dok unutraššnjost ima mnogo manji pristup međunarodnom tržžišštu, pa su te oblasti znatno siromaššnije. Podsećajući da su regionalni sukobi bili sila koja je pokretala politički haos kroz čitavu kineski istoriju, Stratfor upozorava da je moguća posledica pobuna bogatih gradova na obali protiv plana centralne vlasti da se bogatstvo rasporedi ravnomernije u unutraššnjosti. Kineska ekonomija će dožživeti pad, a rast proizvodnih kapaciteta biće ravan nuli, a to su dobre vesti za čitavu jednu grupu zemalja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tržžiššte jeftine radne snage će biti prebačeno na 16 manjih držžava, koje zajedno imaju 1,15 milijardi stanovnika. Dok kineska ekonomija bude u padu, što će dovesti do nepredvidivih političkih i ekonomskih posledica, svoju ššansu će potražžiti Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladešš, Mjanmar, ŠŠri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodžža Filipini i Indonezija.

Japanski ratni brod, Foto: AP
Japanski ratni brod, Foto: AP

S druge strane, američki institut predviđa da će u narednoj deceniji Japan postati vodeća pomorska sila Azije. Japanska pomorska tradicija je stara vekovima, a kao ostrvska držžava, Japan veoma zavisi od uvoza određenih proizvoda, prenosi Blic. Kina i sama pravi hipermodernu flotu, pa će postati jošš agresivnija u kontrolisanju transportnih ruta u Istočnom kineskom moru, Južžnom kineskom moru i Indijskom okeanu od kojih Japan zavisi. Japan jedino možže da "izade na crtu" Kini i zašštiti svoje rute za snabdevanje i dok moć SAD opada, on će to morati da uradi sam.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...