(VIDEO) PRAVLJEN DA PREŽIVI SUDNJI DAN Evo kako izgleda bunker za milijardere u blizini Praga!
Foto: Youtube

Verovali ili ne

(VIDEO) PRAVLJEN DA PREŽIVI SUDNJI DAN Evo kako izgleda bunker za milijardere u blizini Praga!

Planeta -
Najveći bunker na svijetu nalazi se u srcu Češke i osmišljen je kako bi svoje stanare sačuvao od smaka sveta ili nuklearnog rata.

Na mestu gde se nekad nalazio vojni bunkeru u srcu Češke sagrađeno je najveće i najluksuznije privatno sklonište na svetu, superbunker Opidum veličine preko 7.000 kvadratnih metara, osmišljen kako bi svoje stanare sačuvao od smaka sveta ili nuklearnog rata.

Bunker je među ostalim opremljen heliodromom, luksuznim podzemnim prostorijama za živo, te tajnim hodnicima koji povezuju zgrade na površini s prostorijama ispod njih, a koje stanarima omogućuju da se brzo sklone na sigurno ukoliko se osete ugroženima.

Mesto je strateški izabrano u centralnoj Evropi, u nepoznatom seoskom delu blizu Praga, a do bunkera se iz Londona ili Moskve avionom može doći za manje od dva sata.Bunker spolja deluje potpuno neupadljivo, ali se zato ispod zemlje radi o impresivnom zdanju, praktički luksuznoj palači u kamenu.

Luksuzne prostorije, uključujući i dečje spavaće sobe, zaštićene su blindiranim vratima, kao i kupatilo s džakuzijem, bioskop, igraonica, bazen, teretana, spa centar i bar.

Opidum ima podzemni vrt sa osvetljenjem koje simulira prirodnu svetlost, ali i privatne trezore u kojima se mogu čuvati dragocenosti.

Vlasnici superbunkera biće povezani s mrežama za komunikaciju, a ceo bunker je samoodrživ.

Kada je u pitanju bezbednost, priča o bunkeru pomalo podseća na špijunske filmove: opremljen je tehnologijom otisaka prstiju, sistemom za prepoznavanje zenice oka i najsavremenijim video nadzorom.

Bivši šef češke obaveštajne službe i stručnjak za bezbednost Andor Sandor kaže:

“Bunker je jedinstven po tome što objedinjuje najsavremenije bezbednosne sisteme s luksuzom i udobnošću. Ovo je najveći takav objekat na svetu za koji se zna.”

Izgradnja superbunkera počela je 1984. godine, na vrhuncu hladnog rata, kao zajednički projekt vlada tadašnje Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza.

Tim koji stoji iza njega kaže da su u razvoj objekta uloženi ogromni resursi, jer je građen u vreme izuzetno zategnutih odnosa u svetu, te da se danas tako nešto ne bi moglo ponoviti.

Bunker omogućava stanarima da prežive prirodne katastrofe ili katastrofe izazvane ljudskim faktorom, kao i prekid snabdevanja strujom čak 10 godina.

“Bunker može osigurati dugotrajni smeštaj stanara - ukoliko bude potrebno čak 10 godina. To uključuje velike zalihe nekvarljive hrane i vode, kao i opremu za pročišćavanje vode, lekove, operacione sale i mreže za komunikaciju s spoljnim svetom”, kaže Sandor.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track