MERE PROTIV USELJENIKA: Danski premijer želi reviziju Konvencije UN o izbeglicama
Foto: Printscreen Yt

Ne žele veći priliv

MERE PROTIV USELJENIKA: Danski premijer želi reviziju Konvencije UN o izbeglicama

Planeta -
Danski premijer, čija stranka vlada uz podršku Narodne partije Danske koja je poznata po antimigrantskim stavovima, rekao je da bi sporazum iz 1951. godine trebalo da bude revidiran da bi se razjasnila prava izbeglica u prvoj zemlji u koju dođu

KOPENHAGEN - Danski premijer Lars Loke Rasmusen izjavio je danas da će tražiti reviziju Konvencije UN o izbeglicama, s obzirom da se Evropa suočava sa najvećom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata. "Ako se ovako nastavi ili bude gore...onda ćemo doći do tačke kada moramo da razgovaramo o prilagođavanju pravila igre, a Danska to neće moći sama", rekao je Rasmusen za televizijsku stanicu TV2.

Danski premijer, čija stranka vlada uz podršku Narodne partije Danske koja je poznata po antimigrantskim stavovima, rekao je da bi sporazum iz 1951. godine trebalo da bude revidiran da bi se razjasnila prava izbeglica u prvoj zemlji u koju dođu. "Ako neko ko traži sklonište od rata živi dve ili tri godine u Turskoj, da li bi onda trebalo da ode u Evropu i tamo traži azil? Kako stvari sada stoje, to je ljudima dozvoljeno, ali o tome ćemo razgovarati", naveo je Rasmusen, prenela je agencija AFP.

Danska je predložila nacrt zakona, o kom će se parlament izjasniti u januaru, koji bi dozvoljavao da se izbeglicama zapleni imovina. Zbog toga je, u znak protesta, jedan poslanik Evropskog parlamenta iz vladajuće partije desnog centra prešao u stranku levice. Danska je uglavnom bila tranzitna zemlja za izbeglice, a manjinska vlada Liberala nastoji da odbije potencijalne tražioce azila, zaplenom vrednosti ili novca u iznosu od 3.000 kruna (437 dolara) tokom pretresa na granici.

Nacrtom zakona, koji danski parlament tek treba da odobri, policiji bi se dala "ovlašćenja da pretresu odeću i prtljag tražilaca azila i drugih migranata koji ne poseduju dozvolu za ostanak u Danskoj u cilju pronalaženja imovine koja bi mogla da pokrije troškove", saopštilo je ministarstvo za imigracije. Danska, država od 5,6 miliona stanovnika, očekuje 20.000 tražilaca azila ove godine u poređenju sa 200.000 koliko očekuje Švedska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track