TURSKA ODMAZDA: Tuže kurdskog lidera koji se sastao sa Lavrovim
Foto: Ap Okt 2015

Politika zaoštravanja

TURSKA ODMAZDA: Tuže kurdskog lidera koji se sastao sa Lavrovim

Planeta -
Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv potpredsednika prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Selahatina Demirtasa zbog njegovih komentara o kurdskoj autonomiji.

U nedelju, tokom kongresa kurdskih nevladinih organizacija, Demirtas je izjavio da će njegova stranka podstaknuti pozive na regionalnu autonomiju u jugoistočnoj Turskoj, prenela je agencija Dogan.

Kongres demokratskog društva (DTK), udruženje kurdskih nevladinih organizacija, usvojio je rezoluciju zahtevajući stvaranje autonomnih pokrajina za Kurde unutar Turske i nacrt osnovnih principa samouprave za turske Kurde.

Kongres je takođe naglasio da je autonomija jedini način za rešavanje kurdskog pitanja u Turskoj i da Kurdi neće prestati da se bore dok ne budu imali samoupravu.

"Suština zakonitog otpora naših ljudi protiv politike koja degradira kurdski problem je u borbi za lokalnu samoupravu i lokalnu demokratiju", rečeno je u organizaciji.

Demirtas je podržao ovu rezoluciju rekavši da "regionalna autonomija nudi vrlo važnu priliku za svakoga u zajedničkom životu", preneo je Dejli Sabah.

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je planirani sastanak sa čelnicima HDP u subotu, optužujući ih za "pozivanje na sukobe i napetosti" zbog zahteva da se zaustavi progon Kurda na jugoistoku pre planiranog susreta sa vladom.

Ranije, Davutoglu je također optužio Demirtasa za "izdaju", nakon što se čelnik HDP sastao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim prošle srede i osudio obaranje ruskog bombardera od strane turskog ratnog vazduhoplovstva.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track