(VIDEO) MUZIKOM PROTIV RATA: Ovako irački čelista prkosi džihadistima
Foto: Youtube/Printscreen

Bez straha

(VIDEO) MUZIKOM PROTIV RATA: Ovako irački čelista prkosi džihadistima

Planeta -
Uništene zgrade, zapaljeni automobili, svuda samo pustoš..na to su navikli stanovnici istočnog Bagdada, glavnog grada Iraka.

To ih Islamska država konstantno podseća da je smrt neminovna. Međutim, jednog dana stanovnike sve je iznenadila divna muzika. Prolaznike koji su samo nekoliko sati pre toga bili svedoci još jednog bombaškog napada zaintrigirao je čelista Karim Vasfi.

On je pred ruševinama iračke prestonice svirao na violončelu kao da je u koncertnoj dvorani. Ljudi su zastajali i snimali ga telefonom. Neki od njih su se zagrlili, a najzad im se video i osmeh na licima, a i poneka suza je pala.

Muzika ih je ujedinila i na čas su zaboravili na užase koji ih okružuju. To je bila i njegova namera, kazao je Vasfi.

Još pre nekoliko meseci Vasfi je prvi put zasvirao na ulicama Bagdada. Snimak na Internet je postavio njegov prijatelj koji je par nedelja kasnije poginuo u bombardovanju.

Ali, Vasfi nije odustao. Sledećeg dana, obučen u belo odelo zasvirao je ponovo. Tako je počela cela kampanja koju ovaj muzičar zove "Muzika za mir". Vasfi se nada da će muzikom pobediti očaj i tugu, to je njegov najveći izazov.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track