APOKALIPSA STIŽE: Uzalud ste se bojali asteroida, evo šta će nam doći glave!
Foto: AP

Naučnici potvrdili

APOKALIPSA STIŽE: Uzalud ste se bojali asteroida, evo šta će nam doći glave!

Planeta -
Budimo relni, jednog dana će svet kakav poznajemo danas, nestati. Naravno, to se očekuje tek za jedno 6 milijardi godina kada Sunce dosegne svoj maksimum i potom zbriše našu planetu.

Oni koji se plaše takvog snenarija trebalo bi da znaju da ljudi neće dočekati taj trenutak jer vekovima unazad naša vrsta neće postojati. Naime, postoje velike šanse da će nešto uništiti kako ljude tako i čitav život na Zemlji mnogo pre nego što se Sunce dočepa naše planete.

Ranije ove godine istraživači iz Švedske u saradnji sa kolegama sa Oksforda objavili su izveštaj u kome je naznačeno 12 globalnih rizika sa kako navode potencijalno apokaliptičnim krajem.

Među ovim globalnim rizicima nalaze se između ostalog i globalna pandemija, ekološki kolaps, nuklearni rat, sudar sa velikim asteroidom i klimatske promene. Svi proračuni koji ulaze u ovakva istraživanja nisu 100 odsto precizna pa je teško sa apsolutnom sigurnošću reći kako će nestati čovečanstvo. Ipak, moguće je napraviti dosta jasne predpostavke i označiti najpredvidljivije scenarije uzevši u obzir narednih 200 godina.

Dakle pitanje svih pitanja - šta je to što će nas dokrajčiti?

Prema ovom izveštaju u narednih 100 godina šanse su 1:10 da ćemo razviti sistem veštačke inteligencije koji će se otarasiti ljudske vrste iz prostog razloga jer veštačkoj inteligenciji nismo potrebni da bi napredovao. Ipak, nije sve tako jednostavno. Stručnjaci za veštačku inteligenciju su predvoideli da bi superinteligentni računar mogao da reši više problema nego što bi ih stvorio, naravno ako odigramo pravim kartama.

"Dolazimo tako do jedne specifične situacije. Naime inteligencija takve moći može da se sa lakoćom izbori sa ostalim globalnim rizicima koji se navode u izveštaju. Dakle dobijamo sredstvo velikog potencijala".

Najkraće rečeno - opasni superinteligentni robot je najizvesnija opcija koja će nam doći glave a ujedno to je opcija i sa najmanje šansi.

Ko je mislio da je to sve - prevario se. Postoje i drugi apokalitični scenariji sa velikim potencijalom. Postoji 5 odsto šansi da će čovečanstvo biti zbrisano globalnom pandemijom ili nuklearnim ratom. A ako ne uradimo nešto u narednih 200 godina postoji 5 odsto šansi da nam glave dođu klimatske promene.

Trebalo bi spomenuti da su u izveštaju naveli i situacije u kojima mi ne možemo apsolutno ništa - npr eksplozija gama zraka blizu naše planete. Srećom ovo je jedan on najmanje očekivanih scenarija. S druge strane ako strahujete od udara asteroida šanse su 1:10.000. Preciznije rečeno - veće su šanse da nas uništi neki smrtonosni supervirus nego što će nas poslati u zaborav kamen prečnika 5 kilometara pristigao iz svemira.

Kako reče astronom Fil Plait u svojoj knjizi "Smrt sa neba" ne vredi se uzrujavati oko stvari na koje nikako ne možemo da utičemo.

(Sciencealert)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track