(FOTO) CRNA ŽENSKA SUDBINA: Na silu ih tetovirali da bi bile lepe, sad ih razapinju na stub srama
Foto: Reuters

Prokažene

(FOTO) CRNA ŽENSKA SUDBINA: Na silu ih tetovirali da bi bile lepe, sad ih razapinju na stub srama

Planeta -
Lepota žena u planinama Aures u Alžiru nekad je bila nezamisliva bez tetovaža na licu, a danas su te žene, uglavnom u poštovanja dostojnim godinama, prokažene jer radikalizovano društvo smatra da su tetovaže greh protiv islama.

"To je bilo pravilo, bilo je i moderno. Da biste bile lepe, morale ste da budete tetovirane, pa sam zato to uradila", kaže Fatma Tarnuni (106).

Njena komšinica Ajša Dželal (73) tetovirala se kad je imala 25 jer je htela da bude lepša drugih devojaka. Vreme je prošlo, bore su učinile svoje, tetovaže su izbledele, i ona sada duboko žali zbog takve odluke.

I Fatma i Ajša danas su suočene s brojnim problemima, a jedan od najvećih je osuda okoline u kojoj sve više ljudi smatra da je tetoviranje - greh protiv islama.

Dženu Benzahru (74) majka je na silu tetovirala kad je bila devetogodišnja devojčica. Htela je da joj ćerka bude lepa.

"Još se sećam toga. Mnogo me je bolelo, plakala sam, nisam želela da me tetoviraju", seća se Dženu, koja je sav svoj srebrni nakit poklonila da bi dobila "oproštaj grehova" od Boga.

I Fatma Benjadir (75) dala je svoje srebro da se otkupi od "greha". Ona se sama istetovirala kad joj je bilo 12 goina.

"Nisam ni rekla roditeljima. Sve moje vršnjakinje bile su istetovirane. Morala sam da pretrpim strahovit bol, zatim i gnev svojih roditelja, sve da bih bila lepa", seća se ona.

I 80-godišnja Fatma Hadad ima istu muku. Tetovirali su je kad je imala 18, a sada joj je to najveći problem u životu.

Fatma Badredin (94) je čak išla kod lekara da se bi uklonila tetovažu s lica, ali oni su je odgovorili jer je to rizično u njenim godinama.

Hamza Hugali (68) kaće da je njen slučaj malo drugačiji. Istetovirala je dete kao već udata žena. Naime, troje dece joj je umrlo, pa joj je maćeha savetovala da se tetovira jer će joj to doneti sreću.

"Mislila sam da će mi tako Bog dati decu i da ću sačuvati svoj brak. Niste mogli da ostanete u braku ako niste rađale decu. I verovali ili ne, ali kad sam se istetovirala rodila sam šestoro dece - i još su svi živi", kaže ona.

Fizički bol koji su pretrpele kad su ih kao decu ili sasvim mlade devojke tetovirali sada je postao bol duše. Čak i one koje ne žale što nose tetovaže izložene su osudi okoline, koja im poručuje da će posle smrti biti kažnjene zbog svoje "nepromišljenosti".

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track