Najnovije vesti

OPASNO PO ŽIVOT: U ovim državama novinari najviše ginu
Foto: Youtube/Printscreen

Rizično

OPASNO PO ŽIVOT: U ovim državama novinari najviše ginu

Planeta
Najmanje 67 novinara poginulo je zbog svog izveštavanja tokom 2015. godine, saopšteno je iz organizacije Reporteri bez granica.

Među najrizičnijim državama za rad novinara, iza Iraka i Sirije našla se Francuska. Teroristički napad na redakciju satiričnog magazina Šarli Ebdo, januara ove godine, svrstao je Francusku na vrh liste. Tada je u napadu džihadista poginulo osam ljudi. U Iraku i Siriji na zadatku je poginulo devet ljudi.

Takođe, na vrhu liste nalaze se i Jemen, Južni Sudan, Indija, Meksiko i Filipini. Dok na Bliskom istoku novinari život gube ratnih sukoba u Indiji i Meksiku najveću opasnost predstavlja organizovani kriminal.

Islamska država je pogubila japanskog novinara Kendžija Gotoa, a u Bangladešu su četvoro sekularnih blogera ubijeni u napadu, kako se veruje, islamskih militanata.

U Meksiku novinar Ruben Espinoza mesecima je primao pretnje smrću i bio je primoran da se krije. Međutim, kriminalci kojima je smetalo njegovo pisanje su ga našli, mučili i na kraju ubili. U Somaliji su poginule dve novinarke, a jednoj od njih je podmetnuta bomba pod automobil. Za te napade sumnjiči se grupa Al Šabaab.

43 reportera su preminula u još nerazjašnjenim okolnostima.

Reporteri bez granica smatraju da su vlade država pale na važnom ispitu, da obezbede bolje uslove rada za novinare širom sveta.

(RT)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...