OPASNO PO ŽIVOT: U ovim državama novinari najviše ginu
Foto: Youtube/Printscreen

Rizično

OPASNO PO ŽIVOT: U ovim državama novinari najviše ginu

Planeta -
Najmanje 67 novinara poginulo je zbog svog izveštavanja tokom 2015. godine, saopšteno je iz organizacije Reporteri bez granica.

Među najrizičnijim državama za rad novinara, iza Iraka i Sirije našla se Francuska. Teroristički napad na redakciju satiričnog magazina Šarli Ebdo, januara ove godine, svrstao je Francusku na vrh liste. Tada je u napadu džihadista poginulo osam ljudi. U Iraku i Siriji na zadatku je poginulo devet ljudi.

Takođe, na vrhu liste nalaze se i Jemen, Južni Sudan, Indija, Meksiko i Filipini. Dok na Bliskom istoku novinari život gube ratnih sukoba u Indiji i Meksiku najveću opasnost predstavlja organizovani kriminal.

Islamska država je pogubila japanskog novinara Kendžija Gotoa, a u Bangladešu su četvoro sekularnih blogera ubijeni u napadu, kako se veruje, islamskih militanata.

U Meksiku novinar Ruben Espinoza mesecima je primao pretnje smrću i bio je primoran da se krije. Međutim, kriminalci kojima je smetalo njegovo pisanje su ga našli, mučili i na kraju ubili. U Somaliji su poginule dve novinarke, a jednoj od njih je podmetnuta bomba pod automobil. Za te napade sumnjiči se grupa Al Šabaab.

43 reportera su preminula u još nerazjašnjenim okolnostima.

Reporteri bez granica smatraju da su vlade država pale na važnom ispitu, da obezbede bolje uslove rada za novinare širom sveta.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track