KADIROV: Lične ambicije Turske i SAD su krive za sirijsku krizu
Foto: AP

Optužbe

KADIROV: Lične ambicije Turske i SAD su krive za sirijsku krizu

Planeta -
Vašington i Ankara nikako nisu spremni na kompromis i to dovodi milione Sirijaca do propasti, rekao je čečenski predsednik Ramzan Kadirov.

"Zbog nekih ličnih ambicija, SAD i Turska se čak ni ne trude da se usaglase oko Sirije sa predsednikom Bašarom al Asadom, iako milioni pate", kaže Kadirov.

"Zamislite, Erdogan i SAD kažu da dok se Asad ne povuče neće ni pokrenuti pitanje o stabilizaciji situacije. Cela zemlja je uništena zbog njih", rekao je.

Kadirov je, takođe, rekao da Islamsku državu finansiraju Saudijska Arabija i evropske zemlje.

"Njih ima na desetine hiljada. Finansiraju ih bogati Arapi i države zapadne Evrope. Najbolji vojni stručnjaci sarađuju sa teroristima. Naravno da imaju snažnu i moćnu vojnu mašinu", dodaje čečenski lider.

Ramzan Kadirov je poznat po svom antiislamističkom stavu i više puta je ponovio da je spreman da se uključi u borbu protiv džihadista u Siriji. U novembru je pozvao sve muslimane sveta da se ujedine i unište Islamsku državu.

Takođe je isticao da su SAD i druge zapadnjačke zemlje odgovorne za krizu na Bliskom istoku koja je pokrenuta da bi se skrenula pažnja sa problema regiona i da bi se inicirala mržnja prema muslimanima.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track