NAJ OD NAJ: Kako su se sve predstavljali svetski moćnici
Foto: AP 1 Okt 2015

Šokirali, zasmejavali, plašili

NAJ OD NAJ: Kako su se sve predstavljali svetski moćnici

Planeta -
O pojedinim funkcionerima svet je brujao prethodne godine zbog njihovih izjava, reakcija i stavova, a mnogi su se suočili i sa žestokim osudama i napadima

PARADOKS - PROGLAŠENA NAJMOĆNIJOM I U 2015, A SVE JE MANJE VOLENemačka kancelarka Angela Merkel je pred kraj godine u nekoliko izbora proglašena najmoćnijom ženom, političarkom i liderkom, međutim, istina je da je stopa njene popularnosti, kao i popularnosti vladajuće nemačke stranke, pala na najniži nivo u poslednje četiri godine. Glavni razlog za to jeste njena politika prihvatanja izbeglica, zbog kojih je Merkelova među tom populacijom postala spasitelj, ali kod sve većeg broja desničarski nastrojenog stanovništva Nemačke - uništitelj te zemlje.

Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

BLAM - PREMIJER IMAO SEKS S MRTVOM SVINJOM

Sredinom septembra objavljena je knjiga lorda Majkla Aškrofta „Zovi me Dejv“, u kojoj je on obelodanio sočne detalji o nekadašnjem raskalašnom životu aktuelnog premijera Britanije Dejvida Kamerona dok je bio student na Oksfordu. Tada je, tvrdi autor knjige, uživao u različitim drogama, a na jednoj žurki je gurao svoj polni organ u glavu mrtve svinje. Knjiga o Kameronu izazvala je potres na Ostrvu, a čak se spekulisalo i o njegovoj ostavci.
Donald Tramp
Donald Tramp

SKANDAL - UKINUO BI MUSLIMANIMA ULAZAK U SAD

Donald Tramp, američki milijarder i potencijalni republikanski kandidat za lidera Amerike na izborima u 2016. godini, poznat je po kontroverznim izjavama, ali i ponašanju. Ranije je znao da kaže da je „koncept globalnog zagrevanja kreirala Kina kako bi američku proizvodnju napravila nekompetentnom“, ali svet je šokirao nedavnom izjavom „da svim muslimanima treba zabraniti ulazak u Ameriku“. Zbog toga je kritikovan sa svih strana.
Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

PROVOKACIJA - PRETIO RUSIJI: „NE IGRAJ SE VATROM“

Konflikt ruskog i turskog lidera Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana - koji je dostigao tačku ključanja nakon što je Turska 24. novembra oborila ruski „su-24“ iznad Sirije pod izgovorom da je ušao na njenu teritoriju - izazvao je u svetu strah od mogućeg rata planetarnih razmera. U okršaju, koji se ipak zadržao samo na verbalnom nivou, turska strana odbila je da se izvini za incident, a Erdogan je čak pretio: „Rusima je bolje da se ne igraju vatrom.“
Janis Varufakis
Janis Varufakis

SMELOST - POKAZAO SREDNJI PRST NEMAČKOJ

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis našao se u trenutku zategnutih odnosa njegove zemlje sa EU usred skandala kada je procurio snimak iz 2013. na kojem on pokazuje srednji prst Nemačkoj. Naime, on je tad na predavanju u Zagrebu rekao: „Grčka je 2010. trebalo da objavi da nije u stanju da ispuni obaveze u evrima i da Nemačkoj pokaže srednji prst“, što je i demonstrirao. Varufakis je najpre tvrdio da je snimak montiran, ali je kasnije priznao da je istinit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track