ERDOGAN OPET NAPAO KURDSKE VOĐE: Treba da plate oni koji se zalažu za autonomiju Kurda
Foto: Ap 16 Nov 2015

Pritisak

ERDOGAN OPET NAPAO KURDSKE VOĐE: Treba da plate oni koji se zalažu za autonomiju Kurda

Planeta -
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podržao je danas krivičnu istragu protiv lidera glavne pro-kurdske stranke u Turskoj rekavši da oni treba da "plate" za izjave u kojima su se založili za autonomiju Kurda, najbrojnije manjine u Turskoj

Erdogan je sugerisao da se Selahatinu Demirtasu i Figenu Jukeskdagu, ko-liderima Narodne demokratske stranke (HDP) ukine polanički imunitet zbog istrage o njihovom "ustavnom zločinu."

Turski tužioci su prošle nedelje pokrenuli krivičnu istragu protiv Demirtasa zbog izjava na jednoj konferenciji, a zatim i sličnu istragu protiv Juksekdaga, preneo je AFP.

"Ono što njih dvojica govore je definitivno zločin po ustavu", rekao je Erdogan. On je novinarima rekao da ukidanje stranke ne bi trebalo da se nađe na dnevnom redu, ali da njihove poslanike i gradonačelnike treba istražiti.

"Oni treba da plate. Ne možemo prihvatiti izjave kojima se poziva na razbijanje zemlje. Nikad se nećemo složiti sa formiranjem države u državi," rekao je Erdogan, dodaje AFP pozivajući se na pisanje dnevnika Hurijet. Demirtas je prošlog vikenda rekao da Kurdi u Turskoj treba da odluče da li hoće da žive u autonomiji ili pod "tiranijom jednog čoveka," aludirajući na Erdagana.

Njegove izjave ozlojedile su one koji smatraju da bi bilo koji nivo autonomije za Kurde na jugoistoku zemlje može da potkopa jedinstvenost moderne turske države koju je formirao Mustafa Kemal Ataturk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja