NOVI RAT NA POMOLU: Situacija u Saudijskoj Arabiji i Iranu se zaoštrava
Foto: Ap 3 1 2016

Teška retorika

NOVI RAT NA POMOLU: Situacija u Saudijskoj Arabiji i Iranu se zaoštrava

Planeta -
Ministarstvo inostranih poslova Saudijske Arabije optužilo je danas Iran de je osuđujući pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra "otkrio svoje pravo lice podržavaši teorizam".

U saopštenju Ministarstva, koje je prenela zvanična Saudijska novinska agencija, Teheran je optužen za "slepo sektaštvo", preneo je AP.

"Branjenjem terorističkih akata" Iran je "partner u njihovim zločinima u celom regoonu", stoji u saopštenju. U međuvremenu vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei napao je Saudijsku Arabiju drugi dan zaredom zbog pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, rekavši da će političari iz sunitskog kraljevstva biti "suočeni sa božanskom odmazdom zbog njegove smrti".

"Nepravedno prolivena krv ovog potlačenog mučenika će bez sumnje uskoro pokazati svoju snagu i božanska osveta će zadesiti saudijske političare", rekao je Hamnei, izvestila je državna televizija. On je opisao pogubljenje kao "političku grešku", preneo je Rojters. Hamnei je juče odao omaž na svom Tviter nalogu šiitskom svešteniku. On je pored fotografije al Nimra napisao da "buđenje nije ugušeno".

Iranske vlasti su uhapsile 40 osoba osunjičenih da su učestvovale u napadu na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, javio je AP. Teheranski tužilac Abas Džafari Dovlatabadi izjavio je da su u toku istrage da bi se identifikovale i druge osobe koje su učestvovale u incidentu, prenela je iranska poludržavna agencija ISNA. Iranski demonstranti upali su rano jutros u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnevni što je Rijad pogubio istaknutog šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra.

Demonstrati, koji su se u znak protesta okupili ispred ambasade, upali su u zgradu i počeli da pucaju, nakon čega ih je policija udaljila, javila je iranska novinska agencija ISNA. Na fotografijama koje su se pojavile na Tviteru vide se delovi unutrašnjosti saudijske ambasade u plamenu i uništeni komadi nameštaja, prenosi Rojters. Ubrzo nakon napada, iransko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem demonstrante poziva na mir i poštovanje diplomatskih objekata, navedeno je na novinskom vebsajtu Entehab.

Šef teheranske policije Hosein Sadžedinija rekao je iranskoj agenciji da je neodređen broj "rušilačkih elemenata" uhapšen zbog napada na ambasadu petrol bombama i kamenjem. Iranska Revolucionarna garda zapretila je "teškom osvetom" saudijskoj sunitskoj kraljevskoj dinastiji zbog jučerašnjeg pogubljenja Nimra, koga Rijad smatra teroristom, ali koji je u Iranu slavljen kao zagovornik prava marginalizovane šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji.

Nimr, najglasniji kritičar saudijske dinastije među šiitskom manjinom, važio je za lidera mlađih šiitskih aktivista koji više ne tolerišu neuspeh starijih, umerenijih lidera u postizanju ravnopravnosti sa sunitskim stanovništvom. Iako su većina od 47 muškaraca, koliko ih je ubijeno u najvećem masovnom pogubljenju u Saudijskoj Arabiji u poslednjim decenijama, činili suniti osuđeni zbog napada Al Kaide u toj kraljevini pre 10 godina, slučaj Nimra i još trojice šiita, koji su optuženi za umešanost u pucnjavu na policiju, privukao je najviše pažnje u regionu i šire.

Ovim potezom su, izgleda, pokopane sve nade da će pojavljivanje zajedničkog neprijatelja u obliku Islamske države dovesti do zbiližavanja među vodećim regionalnim sunitskim i šiitskim muslimanskim silama, koje podržavaju suprotne strane u ratovima koji trenutno besne u Siriji i Jemenu, zaključuje britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track