EVO KAKO SE ZAPAD BORI PROTIV TERORISTA ISIL: Više su bombardovali Kosovo nego džihadiste u Siriji!
Foto: Youtube/Printscreen

Bruka i sramota

EVO KAKO SE ZAPAD BORI PROTIV TERORISTA ISIL: Više su bombardovali Kosovo nego džihadiste u Siriji!

Planeta -
Kontroverzna britanska odluka da se uključi u rat u Siriji ocenjena je kao uzaludna nakon što se saznalo da su vazduhoplovne snage Njenog veličanstva izvele samo jedan jedini napad u poslednjih mesec dana

Od kako su članovi britanskog parlamenta 1. decembra prošle godine odobrili uključivanje u rat u Siriji, Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF) izvelo je samo tri napada i to u prvih pet dana operacije. Nije bilo ni jedne RAF-ove akcije prema sirijskim metama od 6. decembra prošle godine, osim one na Božić koju je izveo dron čime je konačan broj britanskih akcija zaokružen na četiri.

Prema brojkama koje je objavilo centralna komanda američke vojske, koja koordinira vazdušne udare koalicije, britanski borbeni avioni ispustili su ukupno 19 bombi.To, naravno, dovodi u pitanje tvrdnje britanskog ministra obrane Majkla Felona koji je na samom početku akcije u Siriji govorio o većoj angažiranosti Velike Britanije i ‘intenziviranju fokusa’ na gađanje infrastrukture.

Tada je rekao da će Britanija s ‘periferije’ doći u centar vazdušnih akcija, a misije s početka decembra nazvao je ‘uspešnima’ i ‘pravim udarcem’ na Islamsku državu. Ne postoji baš nikakva veza između oštre političke rasprave u Britaniji oko Sirije i onoga što je vlada zapravo napravila. Dosadašnja vazdušna angažovanost Britanije u Siriji ima vrlo malo ili nema nikakvog uticaja na odnos snaga na zemlji’, rekao je Jon Lake, stručnjak za vojno zrakoplovstvo.

Felon je na konferenciji za novinare s američkim ministrom obrane Ašom Karterom u Vašingtonu 11. decembra najavio da će RAF izvoditi precizne napade na infrastrukturu, uključujući ‘naftne izvore, magacine sa municijom, logistiku, komandne i kontrolne tačke te rute za snabdevanje između Sirije i Iraka’, prenosi Telegraf.

Mete u Siriji (Foto Printscreen telegraph.co.uk)
Mete u Siriji (Foto Printscreen telegraph.co.uk)

Između 1. i 22. decembra prema izveštaju Centralne komande vojske, američko, britansko i ostalo pridruženo ratno vazduhoplovstvo izvelo je ukupno 148 napada na Siriju, u proseku sedam dnevno ili 49 nedeljno. Brojka je manja od ionako niskog proseka u libijskom ratu 2011. godine, te više nego upola manje od vazdušnih napada na Kosovu.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u tri napada RAF-a u Siriji pogođeno najmanje 17 meta, a 25. decembra iz drona je ispaljena jedna raketa na ISIS-ovu kontrolnu točku južno od Rake, glavnog grada samoproglašenog ISIS-ova kalifata.

(Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track