DŽIHADISTI IZGUBILI JOŠ JEDNU BITKU: Odbranjena naftna polja kod luke Sidra
Foto: Profimedia

Rat za Libiju

DŽIHADISTI IZGUBILI JOŠ JEDNU BITKU: Odbranjena naftna polja kod luke Sidra

Planeta -
Najmanje dva vojnika ubijena su danas kada su pripadnici Islamske države (IS) napali glavna skladišta nafte u Libiji, ali su napadi odbijeni, izjavio je danas libijski vojni zvaničnik.

Napadači su prvobitno automobilom-bombom razneli vojni kontrolni punkt na ulasku u luku Sidra i tom prilikom stradala su dva vojnika, rekao je pukovnik vojske odane međunarodno priznatoj vladi u Libiji Bašir Budhfira.

"Napao nas je konvoj od desetak vozila IS-a", rekao je Budhira. On je dodao da su džihadisti potom napali grad Ras Lanuf, ali nisu uspeli da uđu u grad. IS pokušava da napreduje istočno od Sirta već nekoliko nedelja kako bi stigla do sedišta glavnih naftnih rafinerija poput Sidre i Ras Lanufa.

Libijski naftni zvaničnik rekao je za AFP da je 420.000 barela naftnih tankera zapaljeno tokom sukoba u Ras Lanufu. IS je na svom Tvitter nalogu objavila da su njeni pripadnici predvodili napad na područje Sidre u kojem je došlo do nasilnih sukoba sa "neprijateljima Boga".

IS je rekla da je napad usledio nakon što su preuzeli kontrolu nad gradom Bin Džavad, koji se nalazi 150 kilometara istočno od Sirta, koji je kontorlišu džihadisti od juna 2015. godine. Nijedan zvaničnik ili izvor iz vojske nije mogao to da potvrdi, dodaje francuska agencija.

Sidra i obližnje luke preko kojih se tranportuje nafta su zatvorene više od godinu dana zbog borbi rivalskih frakcija za kontrolu nad zemljom. Islamska država je u neredima koji su usledili posle pada Moamera Gadafija 2011. uspela da osvoji deo teritorije. Pripadnici IS su napali nekoliko naftnih polja na jugu Libije ali do sada nije uspela da stavi pod konrolu naftna postrojenja kao u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track