(VIDEO) RUSKI EKSPERT: Ako izbije rat, Saudijsku Arabiju od Irana neće spasti ni pare ni Amerika
Foto: 0401 R I Printskrin

Procena

(VIDEO) RUSKI EKSPERT: Ako izbije rat, Saudijsku Arabiju od Irana neće spasti ni pare ni Amerika

Planeta -
Saudijska Arabija biće uništena u oružanom konfliktu s Iranom, kaže Jevgenij Satanovski, predsednik ruskog Instituta za Bliski istok i jedan od najvećih svetskih stručnjaka za taj region.

Saudijsku Arabiju od poraza neće spasti ni njeno ogromno bogatstvo, kaže Satanovski.

"Ako Iran i Saudijska Arabija direktno zarate, Saudijska Arabija će biti uništena i to prilično brzo. To jeste bogata država, ali Iran je ozbiljna država", smatra on.

Satanovski je uveren da će Teheran u slučaju rata naći dovoljno saveznika u regionu, ali Rijad, koji se nada američkoj pomoći, možda tu podršku neće dobiti.

"Rijad ne shvata da su američke simpatije prema njemu nešto prilično imaginarno“, dodaje Jevgenij Satanovski.

Posle napada demonstranata na ambasadu Saudijske Arabije u Iranu zbog pogubljenja šiitskog sveštenika Nimr al Nimra tenzije između dve zemlje se ne smiruju, a Rusija nudi da posreduje.

Saudijska Arabija pogubila je tokom vikenda 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujućii istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimritsa, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanim Arapskim prolećem, a njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemen, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

(LifeNews.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track