Duel: Merkelova - Oland
Foto: REUTERS

Duel: Merkelova - Oland

Planeta -
Socijalistički kandidat predstojećih izbora u Francuskoj Fransoa Oland tokom svoje kampanje iritirao je Nemce obećavajući da neće ratifikovati sporazum o budžetskoj disciplini Angele Merkel koja je bila glavni stožer evropskog plana za izlazak iz krize

PARIZ - Zagovornica stogih mera štednji nemačka kancelarka Angela Merkel, namerava da istraje u svojoj ekonomskoj politici, bez obzira ko došao na čelo Francuske, koja će i dalje morati da nastavi sa podrškom merama za izlazak iz krize. Socijalistički kandidat predstojećih izbora u Francuskoj Fransoa Oland tokom svoje kampanje iritirao je Nemce obećavajući da neće ratifikovati sporazum o budžetskoj disciplini Angele Merkel koja je bila glavni stožer evropskog plana za izlazak iz krize.

U jučerašnjem TV duelu sa aktuelnim francuskim predsednikom Oland je optužio Nikolu Sarkozija da nije ništa dobio od kancelarke za uzvrat. Socijalistički kandidat je ponovio da želi da otvori pregovore o paktu koji je već nekoliko evropskih zemalja ratifikovalo kako bi ga proširio pitanjem privrednog rasta, uvođenjem poreza na finansijske transakcije, kao i investicionim projektima od strane strukturalnih evropskih fondova i Evropske investicione banke, preneo je AFP.

"Ukoliko Oland zatraži od Nemacke ponovne pregovore o budžetskom paktu, naići će na neprobojan zid", potvrdio je izvor blizak nemačkoj vladi. "Berlin se, međutim, trudi da sačuva dobre odnose sa Parizom", rekao je isti izvor. Prilikom poslednjih nastupa Angela Merkel je, međutim, veću pažnju posvetila privrednom rastu u cilju prevazilaženja dužničke krize u evrozoni, ali ne dovodeći u pitanje budžetsku disciplinu. Bez obzira na formu, izgleda da je nemačka kancelarka spremna na ustupke što otvara prostor izbornoj pobedi socijalističkog kandidata.

"Merkelova je poslala jasne signale koji pokazuju da ona ne želi da na kraju ostane izolovana u Evropi", smatra Ulrike Gero, direktorka berlinskog univerziteta Evropskog saveta za međunarodne odnose, Ulrike Gerot. "Fransoa Oland bi se mogao nametnuti kao "zagovornik pokreta" obezbedivši podršku i ostalih evropskih predstavnika. Loši ekonomski pokazatelji u Evropi, uključujući i Nemačku, mogli bi mu u tome pomoći", dodala je direktorka Gerot.

Berlin pre svega strahuje od reakcije finansijskih tržišta ukoliko dođe do kašnjenja sa usvajanjem sporazuma. Socijalistički kandidat Oland , s druge strane, želi da se prvo sačeka snažan signal tržišta o privrednom rastu, bez čega međunarodni investitori neće pozajmljivati novac Evropi. "Postizanje sporazuma ne bi moralo biti tako komplikovano kao što izgleda na prvi pogled. Veliki je manevarski prostor za pregovore, i sve će zavisiti od načina na koji će se postaviti Fransoa Oland", ocenio je Stefan Zajdenfort, direktor francusko-nemačkog instituta iz Ludvigsburga.

"Nemačka, s druge strane, mora da vodi računa da se prema Francuskoj odnosi kao sebi ravnoj, kako bi se izbegao utisak politike diktata". I Oland i Merkelova znaju da nemaju pravo na početničke greške iz mladosti, jer će oboje biti pod budnim okom ne samo evropskih partnera već i tržišta, zaključila je Kler Demesmej, direktorka za francusko-nemačke odnose nemačkog udruženja za spoljnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track