NEMAČKI MINISTAR: Migranti su smišljeno silovali po Nemačkoj za Novu godinu
Foto: Ap 5 Avg 2015

Organizovani kriminal

NEMAČKI MINISTAR: Migranti su smišljeno silovali po Nemačkoj za Novu godinu

Planeta -
Nemački ministar pravosuđa u sredu je potvrdio da je na Staru godinu u Kelnu zabeležen niz seksualnih napada na žene koji nisu slučajnost već se radi o koordiniranoj akciji u kojoj su, kako se zaključuje, učestvovali muškarci severnoafričkog porekla, prenosi DPA.

"Čini se da je čitava stvar koordinisana", kazao je za ZDF Heiko Mas, dodajući da je malo verovatno da je 90 seksualnih napada u Kelnu, uključujući jedno silovanje, čista slučajnost.

Masovne napade, koji su izvršeni oko ponoći u blizini glavne željezničke stanice, kako se da zaključiti, izvršili su severnoafrikanci, a slični zločini izvedeni su i u Hamburgu, gde je prijavljeno 27 seksualnih nasrtaja u jednom danu.

Iako se za sada ne zna radi li se o novopridošlim migrantima ili drugoj generaciji migranata, napadi na žene izazvali su žestoku raspravu o posledicama odluke da se dozvoli ulazak 1,1 milion migranata u 2015.godini.

Detalja o identitetima napadača gotovo da nema jer policija zbog osetljive prirode istrage odbija da javnosti da više podataka.

Na udaru oštrih kritika posebno se našla gradonačelnica Kelna koja je ženama sugerisala da prilagode svoje ponašanje. Ljudi su pohrlili na društvene mreže i pokrenuli temu s 'hashtagom' #EineArmlaenge (na pristojnoj udaljenosti), obrušivši se na gradonačelnicu Henriet Reker i njenu preporuku da se žene drže na sigurnoj udaljenosti od stranaca i da se ne izdvajaju već se drže u grupama.

Zbog toga je optužena da krivicu za napade prebacuje na žrtve, tj. žene, umesto da pojača sigurnost na ulicama i napadače privede pravdi.

Slične napade, ali u puno manjem opsegu, zabeležila je i policija u Hamburgu i Štutgartu.

(jutarnji/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja