OBAMIN RAZGOVOR SA JAPANOM I JUŽNOM KOREJOM: Severna Koreja će platiti što je testirala h-bombu
Foto: AP 28 Nov 2015

Reakcija

OBAMIN RAZGOVOR SA JAPANOM I JUŽNOM KOREJOM: Severna Koreja će platiti što je testirala h-bombu

Planeta -
Američki predsednik Barak Obama razgovarao je telefonom sa liderima Japana i Južne Koreje o međunarodnom odgovoru i jačanju sankcija protiv Severne Koreje, koja je naišla na globalnu osudu zbog jučerašnjeg saopštenja o testiranju hidrogenske bombe

Obama i južnokorejska predsednica Perk Geun Hje složili su se da treba pojačati sankcije. U telefonskom razgovoru koji je trajao 20 minuta, Obama je "naglasio potrebu za najsnažnijim i sveobuhvatnim sankcijama" i rekao da će "blisko koordinirati mere sa Južnom Korejom kako bi se postigao taj cilj", saopštilo je kabinet južnokorejske predsednice.

"Dva lidera su se takođe složila da Severna Koreja treba da plati odgovarajuću cenu za ovu poslednju nuklearnu probu i obećali da će blisko sarađivati na donošenju rezolucije Saveta bezbednosti o ovom pitanju", navodi se u saopštenju, preneo je AFP. Park je prethodno osudila probu koju je lično naredio severnokorejski lider Kim Jong Un kao "ozbiljnu provokaciju" i pozvala na "snažan međunarodni odgovo".

U razgovoru sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, Obama je je potvrdio "povećenost SAD bezbednosti Japana" i dvojica lidera su se "složila, a rade zajedno na jedinstvenom i snažnom međunarodnom odogovu na bezobzirno ponašanje Severne Koreje," prenosi Rojters. Severna Koreja saopštila je juče da je izvela prvu uspešnu probu minijaturne hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno.

Eksperti zasada ocenjuju da je efekat probe bio suviše mali za istinsku hidrogenu bombu ali proba ipak predstavlja kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija. Japan je juče saopštio da nije primetio promenu u nivou radijacije na svojoj teritoriji, a Južna Koreja je saopštila da uvodi delimično ograničenje ulaska u zajednički industrijski kompleks u Severnoj Koreji. Ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da će iz bezbednosnih razloga dozvoljavati samo južnokorejskim poslovnim ljudima i onima koji direktno rade u kompleksu da prelaze granicu.

Savet bezbednosti UN oštro je osudio je na vanrednoj sednici Severnu Koreju zbog testiranja hidrogenske bombe i saopštio da će početi rad na novom nacrtu rezolucije koja će sadržati "dalje kaznene mere". Prema pisanju medija, analitičari zasada ocenjuju da će se Kina pridružiti sankcijama UN ali "u granicama" iz bojazni da bi mogla destablizovati "tampon zonu" između Kine i americkog saveznika Južne Koreje.

Kina verovanto neće preduzeti oštre mere protiv Severne Koreje jer više voli "zlo koje poznaje" nego neizvesnost koja bi usledila posle konfrontacije, a pitanje je i da li bi Pjongjang poslušao Peking, navodi AFP. Tome, kako se navodi, idu u prilog i komentari u državnim medijima koj su osudili Sevenu Koreju ali nisu pozvali na direktnu akciju Pekinga.

Rojters s druge strane navodi da su američki predsednički kandidati i članovi Kongersa tražili štrožije sankcije Severnoj Koreji ali da velike sile verovtno neće preduzeti oštre korake koji su potrebni da bi Peking odustao od programa naoružanja. Protiv Severne Koreje je već uveden niz međunarodnih sankcija ali dosadašnji koraci nisu ravni sveobuhvatnoj ekonomskoj ofanzivi koja je navela recimo Iran da sedne za pregovarački sto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track