(VIDEO) ŠKOLOVANA GLUMICA: Evo ko je severnokorejska voditeljka sa malih ekana
Foto: Youtube/screenshot

Bila uz naciju uz brojne teške trenutke

(VIDEO) ŠKOLOVANA GLUMICA: Evo ko je severnokorejska voditeljka sa malih ekana

Planeta -
Kada je situacija teška, cela nacija se oslanja na lice koje će utešiti i one najosetljivije, severnokorejska TV spikerka Ri Čun-hi, izveštavala je narod o najtežim temama.

Source: North Korea announces hydrogen nuclear test by ReutersNews on Rumble

U sredu, obučena u tradicionalni hanbok prvo je 'zagrejala' gledaoce rečima da za njih ima neke zanimljive vesti koje će objaviti za par minuta. Potom je, s prepoznatljivom strašću, uzdignute glave kojom je pokazala ponos, objavila događaj zbog kog će, kako je rekla, "sva pažnja sveta biti usmerena na našu jaku nuklearnu zemlju".

"Testirali smo hidrogensku bombu!"

Najslavnija TV spikerka Severne Koreje Ri Čun-hi rođena je 1943. godine i prvo se školovala za glumicu ali je ipak 1971. odabrala televiziju kada se na njoj prvi put i pojavila. Poznata kao "narodna spikerka" već četrdeset godina stalno je lice nacionalne televizije, poput na primer nekada Dušanke Kalanj, Omera Karabega ili Miće Orlovića, bez kojih je program JRT bio nezamisliv. Ri Čun-hi svaki put u Dnevniku koristi svoj preterano dramatični ton i pozu kako bi objavila novosti.

Ona je bila uz naciju uz brojne teške trenutke. 1994. godine objavila je vest o smrti vrhovnog vođe Kim Il Sunga, a sve vreme dok je čitala vest, nekontrolisano je ridala. Potom je 2010. godine stoičkim glasom razuverila naciju da tenzije između Severne i Južne Koreje nisu eskalirale, a onda je godinu dana kasnije opet sva uplakana objavila da je preminuo drugi najveći vođa, Kim Džong Il. Ali, 2012. je tada 69-godišnja miljenica nacije u intervjuu za CCTV najavila da ide penziju.

"Mnoge voditeljke su mlade i lepe. Primerenije je da se one pojavljuju pred gledaocima", rekla je Ri Čun-hi.

Na kineskoj televiziji je ujedno i podelila nekoliko svojih TV trikova zbog kojih je postala zaštitni znak malih ekrana Severne Koreje. Rekla je kako svaki voditelj mora imati svoj lični stil kojim će impresionirati gledaoce. Takođe je istakla da svaka vest, zavisno od toga o čemu je, mora biti pročitana posebni tonom glasa.

"Kada čitamo DPRK (Demokratska Narodna Republika Koreja, što je službeno ime Severne Koreje), ne smemoda vičemo, već naprotiv – moramo da zvučimo nežno", istakla je. Njeni živopisni nastupi na televiziji obezbedili su joj milione fanova na internetu, a nebrojeno puta su se od njenih TV nastupa pravile parodije.

Zbog toga je postala i međunarodna zvezda, a Brajan Majers, medijski analitičar za severnokorejsku propagandu na Univerzitetu Dongezo je rekao kako je njen glas, dok izgovara 'teške' vesti zapravo ispunjen mržnjom. "Na neki način me podseća na ono o čemu je Džordž Orvel pisao u svojoj "1984", kada je govorio o dvominutnoj mržnji", rekao je Majers.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja