ZAMISLITE DA SE SVI GRAĐANI SRBIJE PRESELE U SAD: Evo u kojoj državi bi im bilo kao kod kuće
Foto: Youtube/Printscreen

Da se selimo?

ZAMISLITE DA SE SVI GRAĐANI SRBIJE PRESELE U SAD: Evo u kojoj državi bi im bilo kao kod kuće

Planeta -
Američka ekonomija je toliko raznolika da svaka pojedinačna država može da se poredi sa nekom od drugih zemalja u svetu.

To poređenje urađeno je na osnovu bruto društvenog proizvoda države SAD i drugih pojedinačnih zemalja.

Tako su Kalifornija i Teksas kao dve najveće ekonomske sile u SAD pronašli pandane u Braizilu i Kanadi. Istočne države SAD kao Njujork, Florida, Ilinois i Njudžersi odgovaraju Španiji, Holandiji, Švajcarskoj i Švedskoj. Hrvatima je tako zapala Aljaska, a Srbija proizvodi godišnje isto kao i Vajoming, piše sajt howmuch.net.

Vajoming se nalazi pored Kolorada i Jute, jedna od tri savezne države čije se granice u potpunosti poklapaju sa linijama geografske širine i dužine. Takođe, Vajoming je, pored Kolorada, jedina savezna država SAD koja ima u potpunosti pravougaoni oblik.

Vajoming se prema severu graniči sa Montanom, prema istoku sa Južnom Dakotom i Nebraskom, prema jugu sa Koloradom, prema jugozapadu sa Jutom i prema zapadu sa Ajdahom. Vajoming se prostire na 253.348 km². Deseta je po veličini savezna država SAD i sastoji se od 23 okruga.

Za razliku od drugih saveznih država SAD privreda Vajominga je uglavnom zasnovana na rudarstvu i turizmu. U 2001. ukupan prihod od rudarstva je iznosio 6,7 milijardi, dok je ostvareni prihod od turizma iznosio 2 milijarde dolara. Glavne turističke atrakcije su nacionalni parkovi Grand Titon i Jelouston.

Nacionalni park Jelouston svake godine poseti tri miliona ljudi. Poljoprivreda nema više onakav značaj kakav je imala ranije u Vajomingu ali je ona veoma bitan deo privrede ove savezne države. Najvažniji poljoprivredni proizvodi Vajominga su: stoka (govedina), seno, šećerna repa, žito (pšenica i ječam) i vuna.

(Newsweek/howmuch.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track