Najnovije vesti

BEZ DLAKE NA JEZIKU Putin otkrio namere Zapada i prvi put priznao zbog čega se izvinio Merkelovoj!
Foto: Rojters

U intervjuu za Bild

BEZ DLAKE NA JEZIKU Putin otkrio namere Zapada i prvi put priznao zbog čega se izvinio Merkelovoj!

Planeta
00:00h
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u najnovijem intervjuu za nemačke medije izneo je stav o širenju NATO saveza na istok, govorio je o svom odnosu sa Zapadom kao i zbog čega se izvinio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Govoreći o širenju Alijanse, novinari lista "Bild" istakli su da se to dogodilo jer su zemlje centralne Evope želele da postanu članice NATO saveza želeći tako da obezbedne dodatnu sigurnost za sebe.

"To sam čuo hiljadu puta. Naravno da svaka država ima pravo da svoju bezbednpost organizuju kako smatraju da je potrebno. Ali države koje su bile već članice NATO su takođe mogle da prate svoje interese i da se uzdrže od širenja na istok", rekao je Putin.

Ali zar je NATO trebalo da ih odbije?, upitali su ruskog predsednika.

"Zašto da ne?", odgovorio je on.

To je deo pravila koje ima NATO da se prihvate sve one slobodne zemlje koje žele članstvo i koje ispune određene uslove.

"A ko piše ta pravila? Političari, zar ne?", upitao je Putin i dodao:

"Nigde ne piše da NATO mora da prihvate određene zemlje. Bilo je potrebno samo da se uzdrže. Ali to se nije dogodilo."Prema njegovim rečima sve se to dogodilo jer su NATO i SAD želele da ostvare potpunu pobedu nad SSSR.

"Želeli su da na tronu evrope sede sami. E sada sede tamo, a mi pričamo o krizama koje ne bismo imali da je bilo drugačije. Ovu težnju da se ostvari apsolutni trijumf možete videti u američkim planovima u vezi sa raketnim štitom.", rekao je šef Kremlja.

Ali ako se ikada izgradi taj raketni štiti će biti prevashodno odbrambeno sredstvo, zar ne?

"Barak Obama je 2009. rekao da njihov odbrambeni raketni štit služi samo kao odbrana od iranskih nuklearnih projektila. Ali danas imamo međunarodni ugovor sa Iranom koji brani Teheranu da razvija potencijalni nuklearni prijekat. Međunarodna agencija za atomsku energiju kontroliše to, sankcije prema Iranu su sklonjene ali SAD i dalje rade na svom odbrambenom štitu. Skoro je potpisan ugovor sa Španijom, raspoređivanje u Rumuniji je u pripremi, isto se sprema i u Poljskom tokom 2018, dok je u Turskoj instaliran radarski sistem. Šta je poenta svega toga?", upitao je Putin.

Novinari "Bilda" podsetili su Putina da je tokom 2000. godine rekao da je najvažnija lekcija iz Hladnog rata to da ne bi trebalo dozvoliti nove konfrontacija u Evropi.

Danas su se ponovo obnovili sukobi. Kada ćemo ponovo videti Putina koji je prijatelj Zapada?

"Kažem vam, ja sam isti kakav sam i bio pre. Kada se desio napad 11. septembra bio sam prvi koji je stao uz predsednika SAD Džordža Buša. I sada kada su se desili napadi u Parizu učinio sam isto sa predsednikom Francuske Olandom. Terorizam preti svima nama."

Da li pretnja Islamske države stvara novo zajedništvo između Rusije i Zapada?

"Da, mi moramo da sarađujemo što je mogućže više u borbi protiv terorizma. Čak i kad se ne slažemo u svim stvarima, niko ne bi trebalo da koristi to kao izgovor da nas proglasi neprijateljem."

U razgovoru sa ruskim predsednikom dotakli su se i događaja iz 2007. godine kada je nemačka kancelarka Angela Merkel došla u Soči.

Kada vas je Merkelova posetila 2007. godine vi ste doveli svog psa - labradorku Koni. Da li ste znali da se kancelarka plaši pasa, pa bi tako nešto bilo veoma neprijatno za nju?

"Nisam to znao. Želeo sam da je usrećim. Kada sam čuo da ne voli pse izvinio sam se Merkelovoj", priznao je Putin.

(Bild/P.L.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...