ŽESTOKA BORBA SA ČUVARIMA NARKO-BOSA: Objavljen još jedan snimak hapšenja El Čapa
Foto: AP

Akcija marinaca

ŽESTOKA BORBA SA ČUVARIMA NARKO-BOSA: Objavljen još jedan snimak hapšenja El Čapa

Planeta -
Operacija hapšenja meksičkog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Gusmana snimljena je kamerom pričvršćenom za vojni šlem, a na objavljenom snimku vidi se kako se 17 meksičkih marinaca suočavaju sa otporom desetak njegovih čuvara, do zuba naoružanih i spremnih da poginu za svog šefa.

Na dramatičnom 15-minutnom video-snimku operacije pod nazivom "Crni labud", koja je izvedena prošlog petka ujutro u kući u obalskom gradu Los Močis u meksičkoj državi Sinaloa, vide se naoružani muškarci u oblaku dima i čuju se pucnji, prenosi "Raša tudej".

Snimak je objavila meksička vlada. U upadu policije u El Čapovu kuću pet kriminalaca je ubijeno, a šest ih je ranjeno, dok je povrede zadobio i jedan marinac. Čuje se kako marinci izdaju naredbe dok napreduju kroz kuću, a ranjeni marinac u jednom trenutku kaže: "Pogodili su me".

El Čapo, Foto: AP
El Čapo, Foto: AP

Ozloglašeni narkodiler se ne vidi na snimku, pošto je uspeo da pobegne podzemnim tunelima, ali su ga marinci uhvatili u subotu. Tokom operacije su zaplenjena dva oklopna vozila, osam dugih pušaka, jedan pištolj i jedan bacač granata na raketni pogon.

Vlasti navode da su zahvaljujući intervjuu koji je sa Gusmanom održao američki glumac Šon Pen uspele da otkriju lokaciju na kojoj se nalazi narkobos, koji je već dvaput bežao iz maksimalno obezbeđenih zatvora.

Šon Pen i El Čapo, Foto: AP
Šon Pen i El Čapo, Foto: AP

Gusmanov moćni narko kartel Sinaloa krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportuje metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD. Za njim je izdata poternica u više američkih saveznih država, a njegov beg iz meksičkog zatvora u julu je veoma osramotio vladu predsednika Enrike Penja Nijeta i pogoršala odnose između SAD i Meksika.

Meksičke vlasti su u subotu saopštile da će proces izručenja "El Čapa" SAD-u trajati najmanje šest meseci, a verovatno i značajno više s obzirom na veliki broj tužbi koje planiraju njegovi advokati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja