KINA PRAVI VOJNU BAZU U AFRICI: Evo zašto bi SAD trebalo da budu zabrinute
Foto: Profimedia

Vojno širenje

KINA PRAVI VOJNU BAZU U AFRICI: Evo zašto bi SAD trebalo da budu zabrinute

Planeta -
Kina planira da izgraditi vojnu bazu u Džibutiju što bi mogao da bude prvi korak Pekinga ka dubljem ulasku u Afriku a to je strategija koja bi trebalo Sjedinjene američke države da učini "vrlo nervoznim", smatra novinar Džejms Poulos.

Prošle godine, Kina je započela razgovore sa Džibutijem o instaliranju "logističke baze" i aerodroma.

U SAD, koje takođe imaju vojne instalacije u Džibutiju, raste zabrinutost oko kineskog širenja uticaja. Prema Džejsmu Poulosu, objavljenom u The Week, Vašington ima pravo što je zabrinut.

"Zahvaljujući mnogo različitih izazova i prioriteta s kojima se suočavaju obe sile, afrička intervencija može se posmatrati kao gozba za Kinu i glad za SAD", piše Poulos.

Džibuti je geostrateška lokacija duž Crvenog mora, a njegova stabilna vlada, čini ga idealnim mesto za SAD i Kinu. I dok Vašington koristi svoje vojne baze u Africi da bi vršio operacije dronovima, za Peking će ovo biti samo poslednje od mnogih ulaganja na kontinentu.

"U Africi, Kina je našla ne samo tržište novca, već radna mesta i zemljište - ključne komponente održivog ekonomskog rasta", piše Poulos.

Tokom prošlomesečnog Foruma o saradnji Kine i Afrike, Peking je obećao 60 milijardi dolara ulaganja u Afriku. Umesto beskamatne pomoći koju pruža zapad - politike koja stavlja u neugodan položaj ekonomski rast i povećava afričku zavisnost od bogatijih nacija - većina kineskog novca će doći u obliku kredita i izvoznih kredita.

Novinar se osvrnuo i na borbu SAD-a koju vodi sa terorističkim organizacijama u Africi, što joj opet ne ide na ruku.

"Dok je Kina slobodna da nastavi da razvija svoje ekonomske i finansijske interese sa jasnoćom i fokusom i razvija svoju vojnu i političku agendu u skladu s tim", piše on, "Vašington mora da se bavi kiselom bezbednosnom situacijom koja ne podstiče njihovo jačanje".

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja