ZAMALO NA MENIJU: Britanski par jedva pobegao od kanibala u džunglama Gvineje
Foto: Profimedia

Okružili ih mačetama

ZAMALO NA MENIJU: Britanski par jedva pobegao od kanibala u džunglama Gvineje

Planeta -
Britanski turista i njegova devojka Amerikanka tvrde da su jedva izvukli živu glavu bežeći od maskiranih kanibala jednog plemena u džunglama Papue Nove Gvineje.

Metju Ajoven (31) iz Londona i njegova devojka Mišel Klemens bili su na odmoru, pa su rešili da u avanturističkom duhu istraže i džunglu. Bili su na planinarenju kroz put popularan među turistima, gde su se inače tokom Drugog sv. rata vodile borbe između japanskih i australijskih i papuanskih snaga.

Međutim, iznenada, napala su ih dva muškarca koji su ih skinuli i stavili im poveze na oči. Tada se Metju uplašio jer je pomislio da su napadači kanibali koji su bili u potrazi za obrokom.

"Mislio sam da ćemo se naći na meniju. Bili smo u njihovoj milosti i izgedalo je kao da ćemo nestati u džungli zauvek", priča Metju.

Plemena u Papua Novoj Gvineji su poslednja na svetu u kojima se i dalje praktikuje kanibalizam. 2012. godine su kružile glasine da pripadnici plemena jedu mozgove i druge ljudske organe. Iako u ovoj zemlji caruje kriminal, ipak se smatra da će turisti biti češće na meti pljačkaša nego kanibala.

U početku su Metju i Mišel pokušali da smire svoje otmičare misleći da se radi o neslanoj šali. Ubrzo su shvatili da je situacija ozbiljna. Oko njih su bili muškarci naoružani mačetama i kopljima.

"Počeli su da nas guraju i jedan od njih je krenuo na mene mašući mačetom kojom mi je rastrgao skoro svu odeću tako da sam ostao go", rekao je Britanac.

Par je ubrzo uspeo da pobegne, a pomogli su im lokalni meštani. Odatle ih je do Port Mortsbija evakuisao helikopter gde su im sanirane povrede, a utvrdili su i da im nedostaje nekoliko stvari.

Inače, jedna od najvećih misterija 20. veka takođe je povezana sa kanibalizmom. Majkl Rokfeler najmlađi sin bivšeg američkog predsednika Nelsona Rokfelera zaputio se 1961. godine. u Novu Gvineju da fotografiše narod Asmata. Veruje se da su ga pojeli, ali tajna njegove smrti nikada nije do kraja razrešena.

(Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track