POKOLJ U CENTRU DŽAKARTE: U seriji bombaških napada najmanje 7 mrtvih, 5 napadača ubijeno
Foto: Reuters

Islamska država izdala upozorenje

POKOLJ U CENTRU DŽAKARTE: U seriji bombaških napada najmanje 7 mrtvih, 5 napadača ubijeno

Planeta -
DŽAKARTA - Najmanje 7 osoba ubijeno je danas u seriji bombaških napada ekstremista u centru Džakarte, glavnom gradu Indonezije, što su zvaničnici nazvali aktom terorizma.

Među žrtvama nalaze se i tri policajca. Napadi su usledili nakon što je ekstremistička Islamska država zapretila Indoneziji, napomenule su agencije.

Indonežanska policija ubila je danas petoricu osumnjičenih ekstremista koji su učestvovali u seriji napada bombama i vatrenim oružjem u Džakarti i zona napada je obezbeđena, izjavio je portparol policije.

Tri napadača su uhapšena, prenose lokalni mediji koji su preneli i fotografiju na kojoj se navodno nalazi i eksploziv korišćen u napadu.

Foto: AP

"Obezbeđujemo zgradu od podruma do vrha", rekao je portparol policije u Džakarti Ikbal Kabid, objasnivši da je do razmene vatre između napadača i policije došlo u bioskopu koji se nalazi u istoj zgradi u kojoj i kafe "Starbak" koji je, takođe, napadnut, prenosi Rojters. Kabud je dodao da će situacija uskoro biti proglašena bezbednom

Mediji navode da je odjeknulo najmanje šest bombi, od kojih je jedna bila u kafeu "Starbak" u koji su uleteli pripadnici bezbednosnih snaga.

Veruje se da je bar jedan napad izveo bombaš samoubica i da je u napadima učestvovalo najmanje 14 ekstremista, navela je tv stanica Metro. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Prema navodima policije, u napadima su ubijena trojica policajaca i troje civila. Jedna od eksplozija dogodila se u šoping centru u glavnoj ulici u centru grada.

Na ulicama je raspoređeno na stotine pripadnika bezbednosnih snaga, među kojima i snajperisti.

U blizini napada nalazi se i kancelarija UN koja je zatvorena, a neke druge zgrade su evakuisane. Tu se nalazi i Centralna banka Indonezije.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da je eksplozija potresla i predgrađe Palmeru, ali policija još nije potvrdila.

- Nema naznaka da Islamska država stoji iza serije bombaških napada u Džakarti, glavnom gradu Indonezije, u kojima je najmanje sedam osoba ubijeno, izjavio je danas šef nacionalne obaveštajne agencije.

"Ovo je definitivno terorizam, ali zasad nema indikacija da ima veze sa Islamskom državom", rekao je on agenciji Rojters. Najmanje sedam osoba ubijeno je u seriji bombaških napada ekstremista u centru Džakarte, glavnom gradu Indonezije, što su zvaničnici nazvali aktom terorizma.

Napadi su usledili nakon što je ekstremistička Islamska država zapretila Indoneziji, napomenule su agencije.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je napade nazvao činom terorizma.

"Naš narod ne treba da se plaši, neće nas poraziti ovi akti terorizma. Nadam se da će javnost ostati smirena", rekao je on. Agencija AP navodi da je posle prvog talasa bombaških napada, usledio još jedan i da su eksplozije ođeknule u blizini ambasada Turske i Pakistana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track