(FOTO I VIDEO) PARAVOJSKA SEJE STRAH PO FINSKOJ: Šetaju noću u grupama i zovu se Ratnici Odina
Foto: Reuters Jan 2016

Paranoja zbog izbeglica

(FOTO I VIDEO) PARAVOJSKA SEJE STRAH PO FINSKOJ: Šetaju noću u grupama i zovu se Ratnici Odina

Planeta -
Nakon Nemačke i Finska je dobila svoju paravojsku koja se zove "Ratnici Odina". Radi se o grupi mladića koji šetaju ulicama gradova u crnim jaknama i sa karakterističnim simbolima, a u cilju da "zaštite" građane od izbeglica.

Procenjuje se da u čitavoj zemlji ima oko 500 "Ratnika Odina" ali se njihov broj povećava, dok vlasti u Finskoj sa zabrinutošću posmatraju čitavu situaciju.

Finski list Amulethi objavio je razgovor sa Mikom Rantijem, jednim od organizatora grupe.

Ratnici Odina marširaju, Foto Reuters
Ratnici Odina marširaju, Foto Reuters

“Probudili smo se nakon situacije u kojoj je došlo do sukoba različitih kultura. To je izazvao brigu i strah u društvu pa smo počeli da se okupljamo. Glavni razlog je bio kada smo na Fejsbuku pročitali da novi tražioci azila dolaze na kapije naših osnovnih škola, kako bi tražili devojčice”, izjavio je Ranta, inače stanovni grada Kemi. Ovaj grad se nalazi na samo 30 kilometara od grada Tornio, u kojem je glavno okupljalište izbeglica.

Ranti, koji se deklariše kao nacional-socijalista na Fejsbuku, kaže da u svom okruženju ima i puno različitih ljudi

Inače, broj prijavljenih slučajeva seksualnog uznemiravanja u Finskoj skoro se udvostručio u poslednja četiri meseca i skočio je sa 75 na 147 prijava.

Finski vlada i policija su zabrinute zbog "Ratnika Odina" i izrazile su strah da bi oni i njihovi sledbenici mogli da pokušaju da preuzmu ulogu policije.

(speisa.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track