(VIDEO) NOVAC LETEO NA SVE STRANE: Ovako je izgledao napad na trezor Islamske države
Foto: Youtube/Printscreen

Udar

(VIDEO) NOVAC LETEO NA SVE STRANE: Ovako je izgledao napad na trezor Islamske države

Planeta -
Nedavno je objavljen snimak vazdušnog napada na banku Islamske države u Mosulu, u kojoj je 11. januara, kako se tvrdi, uništeno skladište novca.

Milioni novčanica bili su namenjeni za plate džihadista na bojištima širom teritorija koje kontroliše ISIS.

Snimak nema zvuk, a prikazuje trenutak u kojem dve bombe pogađaju zgradu, posle čega počinje d aleti gomila novčanica, koje su završile po obližnjim ulicama i na krovovima drugih objekata.

Nije moguće razaznati o kojoj se valuti radi, a ni Amerikanci to nisu otkrili u svojim izveštajima. Jedino što su potvrdili jeste da su uništeni 'milioni'.

"Bio je to dobar napad. Procenjujemo da je ISIS sada kratak za milione dolara", izjavio je za CNN general Lojd Ostin, šef američkog centralnog zapovedništva. "A u kombinaciji sa svim ostalim napadima na ISIS-ova naftna i gasna postrojenja, na njihove kanale distribucije i na ekonomsku infrastrukturu i različite izvore prihoda, budite sigurni da će itekako da osjte manjak sredstava", zadovoljno je rekao general.

Napomenuo je kako ovo nije bio prvi udar na ISIS-ov trezor.

"ISIS-u treba taj novac za plate svojih boraca, za regrutaciju novih ljudi i za sprovođenje svojih raznih zločinačkih aktivnosti. Znate, od početka govorimo da ćemo ih pobediti tako što ćemo morati da im oduzmemo mogućnost da imaju pristup resursima", dodao je general Ostin.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track