NOVI MASAKR U SIRIJI: Džihadisti Islamske države u provinciji Deir Ez Zor ubili 250 ljudi
Foto: Reuters

Ofanziva terorista

NOVI MASAKR U SIRIJI: Džihadisti Islamske države u provinciji Deir Ez Zor ubili 250 ljudi

Planeta -
Navedeno je da je među stradalima veliki broj žena, dece i starijih osoba, a masakr se dogodio pošto su ruske humanitarne organizacije dopremile humanitarnu pomoć u taj region

Neimenovani izvor blizak vladi u Damasku rekao je Rojtersu da su ubijene desetine ljudi, civila, provladinih pristalica i njihovih porodica, spekuliše brojem od 250 mrtvih, kao i da su pojedine osobe ubijene odsecanjem glave.

Navedeno je da je među stradalima veliki broj žena, dece i starijih osoba, a masakr se dogodio pošto su ruske humanitarne organizacije dopremile humanitarnu pomoć u taj region.

Lokalni izvori su naveli da je Islamska država ubila civile zbog saradnje sa Vojskom Sirije, a takođe, stižu informacije i da je pokolj i dalje u toku.

Precizirano je da su džihadisti napali selo Al Bagilja i da su ubijali cele porodice.

Ranije je saopšteno da su ekstremisti uspeli da se probiju u severni deo provincije Deir ez Zor, koja se nalazi na istoku Sirije i graniči se sa Irakom.

Vojska je navodno uspela da se vrati na položaje, pošto je prethodno šest bombaša samoubica uspelo da joj nanese velike gubitke.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Glavni grad provincije Deir ez Zor se nalazi pod opsadom džihadista više od godinu dana, a u njemu i dalje živi oko 200.000 civila, u veoma teškim uslovima, sa manjkom hrane i lekova.

Velika ofanziva džihadista na Deir ez Zor

Prethodno je saopšteno da je najmanje 75 sirijskih vojnika i pripadnika prorežimskih snaga ubijeno u napadima džihadista na više frontova u Deir ez Zoru.

Kako je saopštila Opservatorija za ljudska prava, sirijska nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, najmanje 60 ih je ubijeno u severnom predgrađu Al-Bagalija, koje je palo pod kontrolu ID, prenosi AFP. Džihadisti su, navodi Opservatorija, zauzeli nekoliko naselja u tom gradu i sada je gotovo 60 odsto grada pod njihovom kontrolom.

Istovremeno, žestoke borbe su vođene između režimskih snaga, potpomognutih ruskom avijacijom, i pripadnika ID u pokrajini Alepo.

Prema informacijama Opservatorije, 16 džihadista je likvidirano prilikom njihovog neuspelog napada na pozicije vojske u blizini mesta Al-bab.

Snage režima su napredovale poslednjih dana ka ovom mestu, inače utvrđenju ID, i sada su udaljene 10 kilometara od grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track