BIVŠI ŠEF VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE SAD: Svet klizi ka velikom ratu
Foto: Profimedia

Neophodna saradnja Putina i Obame

BIVŠI ŠEF VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE SAD: Svet klizi ka velikom ratu

Planeta -
Majkl Flin, bivši šef američke Vojne obaveštajne službe, u intervjuu za ruski dnevnik Komersant ističe neophodnost saradnje Rusije i SAD u vezi krize u Siriji, jer bi u suprotnom, posledice mogle biti katastrofalne

Flin, koji je vodio službu od 2012-2014. godine je poznat kao kritičar američke invazije na Irak i međunarodne vojne operacije u Libiji. On je za ruski Komersant govorio o posledicama ruske intervencije u sirijskom sukobu.

Na pitanje o američkoj politici u Siriji, Flin je odgovorio da je američka politika u toj zemlji potpuno nejasna i da je, u smislu američkih interesa, potrebno vratiti se korak unazad i revidirati strategiju, jer je u ovom trenutnku verovatno da će SAD zajedno sa ostalim anti-asadovim snagama podržati i islamiste povezane sa Islamskom državom.

“Moramo da zaustavimo uplitanje u ovaj sukob, jer slanjem oružja u Siriju podstičemo konflikt. Takođe mislim i na Rusiju. Moramo da ulažemo u bezbednost i veliku ulogu u tome treba da igra zajednica arapskih zemalja”, kaže Flin.

On dodaje da je ruska intervencija promenila ravnotežu i dinamiku sirijskog sukoba, ali da su posledice po Rusiju, poput terorističkog napada i rušenja putničkog aviona na Sinaju i turskog obaranja ruskog lovca “isuviše nepovoljne za početak intervencije”.

“Mislim da velike sile, Rusije i Zapad - mogu da rade zajedno. Ovo je krupno pitanje. I ne radi se o diplomatskim pregovorima, već o tome kako ćemo sarađivati na bojnom, informatičkom i digitalnom polju. Mi čvrsto verujemo u postojanje zajedničkog interesa za uništavanje radikalnih oblika islama. Ako to ne uradimo ovo zajedno, moraćemo da pokušamo da to uradimo sami, što će biti mnogo teže”, kaže Majkl Flin.

Foto: AP
Foto: AP

Bivši šef američke vojne obaveštajne službe takođe ističe da je potrebno imati plan koji ostavlja više alternativa u odsudnom trenutku, i pita se da li Putin i Obama veruju da imaju najbolji plan.

“Kada pogledam šta se dešava i kako se događaji razvijaju, vidim da nad nama visi velika pretnja. Mislim da nismo zadržali za sebe dovoljno mogućnosti, a pravac kojim sada idemo je proširenje sukoba i veliki rat. Što smo bliži tome, veći je rizik, veća cena, a ostaje nam manje izbora. Zato je sada važno da SAD i Rusija rade zajedno radi stabilizovanja situacije.

Na pitanje da li SAD imaju dugoročnu strategiju za Siriju i region u celini, Flin odgovara:

“Evo, ja samo mogu dati svoj stav o ovom pitanju. Stvarno ne razumem šta je danas američka strategija; nedostaje jasnost, preciznost i doslednost. Po mom mišljenju, strategija bi trebalo da se sastoji od četiri komponente: prvo morate da postignete sigurnost, onda da stabilizujete region, zatim morate da počnete da stimulišete ekonomski prosperitet i dovedete nove ideje, nove tehnologije i novi obrazovni sistem. Region mora da se razvija tokom dovoljno dugog vremenskog perioda.

Ovu strategiju moraju sprovesti ne samo SAD i Zapad, već i regionalne sile - Rusija, Kina i Indija, jer trenutna situacija utiče na sve nas, bez izuzetka. U kratkom roku ne možemo da nastavimo u istom pravcu. Ovo je neodrživo”, kaže na kraju Majkl Flin.

(RBTH)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track