NEMAČKA ŠOKIRANA: Ponovo aktivni teroristi Frakcije Crvene armije, otkrila ih DNK analiza
Foto: Youtube/Printscreen

Urbane gerile

NEMAČKA ŠOKIRANA: Ponovo aktivni teroristi Frakcije Crvene armije, otkrila ih DNK analiza

Planeta -
Levičarska teroristička organizacija Frakcija Crvene armije (RAF) koja je bila aktivna 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, ponovo je dospela u žižu javnosti.

Kako su saopštili nemački istražni organi, prilikom kriminalističke obrade izvedene posle napada na jedno blindirano vozilo za prevoz novca prošlog leta na severu Nemačke, pronađen je DNK troje terorista RAF-a za kojima se traga već godinama.

Kako javlja javni servis NDR, pozivajući se na bezbednosne krugove, radi se o teroristima Danijeli Klet, Ernst-Volkeru Staubu i Burkhardu Garvegu. Za njima se traga i zbog bombaškog napada na jedan zatvor 1993. godine.

Tragovi DNK ovog trojca pronađeni su i nakon jednog napada na jedno blindirano vozilo 1999. I tada su, kao i prilikom poslednjeg napada, napadači, kako stoji u izveštaju, postupili "izuzetno brutalno“ i otvorili vatru na vozilo, ali su pobegli bez plena.

Levičarska teroristička organizacija Frakcija Crvene armije (RAF) razvila se sedamdesetih godina prošlog veka iz studentskih pokreta 1968. godine, a predstavnici prve generacije bili su okupljeni oko Ulrike Majnhof i Andreasa Badera.

RAF se sama raspustila 1998, ali su imena nekih njenih članova još na poternicama zbog nerazjašnjenih napada iz prošlosti. RAF je svoju delatnost finansirao pljačkanjem banaka.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track