(VIDEO I FOTO) RAZOTKRIVENA KRVAVA MISTERIJA: Ovo je bio prvi masakr u istoriji čovečanstva
Foto: Printscreen Yt

Tu je sve počelo

(VIDEO I FOTO) RAZOTKRIVENA KRVAVA MISTERIJA: Ovo je bio prvi masakr u istoriji čovečanstva

Planeta -
Pretpostavlja se da su ostaci kostura stari oko 10.000 godina pronađeni u Keniji dokazi prvog masovnog pokolja u ljudskoj istoriji.

Arheolozi kažu da 27 kostura ljudi, među kojima je osam žena i šestoro dece, daju jedinstven uvid u sukobe između grupa lovaca-sakupljača.

“Nisam niti sanjala da ćemo pronaći tragove najstarijeg masakra u istoriji”, kaže Marta Mirazo Lahr, antropologi s Univerziteta Kembridž, koja je vodila istraživanja.

Kosturi su pronašeni na obali jezera Turkane, u mestu Nataruk; 12 je sačuvano u potpunosti, ostali delimično. Na čak deset primetni su tragovi nasilne smrti: fraktura na lobanji od udarca tupim predmeto, lomovi ruku i nogu, posekotine od strena na vratnim pršljenovima, kameni projektili zaglavljeni u lobanjama i vratovima dvojice muškaraca.

Neki od kostura pronađeni su okrenuti licem prema zemlji, a većina ima teške povrede lobanje. Barem pet pronađenih kostura ima povrede od oštrih predmeta, najverovatnije strela. Položaji ruku četiri kostura sugerišu da su bili svezani oko ručnih zglobova. Tu su i ostaci žene u visokoj trudnoći, među čijim kostima su pronađene i kosti njenog nerođenog deteta.

Tela nisu bila pokopana, već su upala u lagunu koja je odavno isušila, pa su ostala zakopana u mulju na dnu lagune. Arheološki nalazi ukazuju na to da su žrtve napali i ubili pripadnici suparničke grupe, a da je moguće da su žrtve bile članovi jedne familije.

Ovaj masakr je najraniji dokaz o postojanju neprijateljstava između grupa lovaca-sakupljača, koji su većinom živeli nomadski.

"Smrti kod Nataruka dokaz su starosti međugrupnog nasilja i rata", rekla je Lahrova, "Ovi ljudski ostaci zapis su ubistva s namerom grupice sakupljača i jedinstveni dokaz da je ratovanje bilo deo odnosa među nekim praistorijskim grupama", dodaje ona.

Od 27 ostataka, 21 su odrasli, a ostaci šestoro dece pronađeni su s kostima četiri odrasle žene. Petoro dece je mlađe od šest godina, a jedini izuzetak je tinejdžer starosti između 12 i 15 godina, sudeći prema analizi zuba.

Ostaci fetusa između šestog i devetog meseca trudnoće pronađeni su trbušnoj duplji trudnice otkrivene u neobičnom položaju. Položaj tela naveo je naučnike na zaključak da su joj noge i ruke verovatno bili vezani.

(University of Cambridge)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track