"Ovo je voz za Aušvic, svi Jevreji siđite u Buhenvaldu"
Foto: REUTERS

Nezapamćeni skandal u Belgiji

"Ovo je voz za Aušvic, svi Jevreji siđite u Buhenvaldu"

Planeta -
Belgijske železnice (SNCB) oštro su osudile nečuveni antisemitski ispad

BRISEL - U vozu na liniji Namur-Brisel u četvrtak popodne putnici su preko razglasa čuli sledeće obaveštenje: "Dobro došli u voz za Aušvic. Mole se svi Jevreji da siđu u Buhenvaldu"! Belgijske železnice (SNCB) oštro su osudile ovaj nečuveni antisemitski ispad.

Ubrzo nakon toga, putnicima se preko razglasa uzbuđenim glasom obratio neko od službenog osoblja voza, koji se izvinio za taj ispad i rekao da je reč o zlonamernom činu, čiji počinitelj nije niko od osoblja voza, prenosi Jutarnji list.SNCB je odmah pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo ko je neovlašćeno mogao da dođe do mikrofona preko kojeg osoblje daje obaveštenja putnicima.Odbornica parlamenta u Briselu Vivijan Teitelbaum-Hirš oštro je osudila incident.

Ona je okrivila za to političare koji se koriste nedopustivom retorikom."Evo što se događa kada verbalni ispadi političara nemaju granica. Sve više i više ljudi misli da im je sve dopušteno i krajnje je vreme da se tome kaže dosta i da se uspostavi nulta tolerancija prema takvim izgredima", rekla je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track