PREMIJER IRAKA: Turska da povuče svoje trupe sa iračke teritorije!
Foto: AP

Ankara ne odgovara

PREMIJER IRAKA: Turska da povuče svoje trupe sa iračke teritorije!

Planeta -
Irački premijer Hajder al-Abadi pozvao je danas Tursku da povuče svoje trupe sa iračke teritorije i umesto toga obezbedi obuku i opremu za borbu protiv Islamske države.

Abadi se danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom zimskom odmaralištu, sastao sa nekoliko zvaničnika među kojima je i američki ministar odbrane Ešton Karter, od kojih je zatražio dodatnu podršku u borbi protiv Islamske države (ISIL), prenosi AP.

"Mi u Iraku želimo dobre susedske odnose sa Turskom i nadamo se da će nam Turska pomoći u borbi protiv Islamske države", poručio je Abadi. Kako je istakao, ISIL ubija iračke građane i zauzima iračke gradove.

Džon Keri i Hajder al Abadi u Davosu (Foto: Reuters)
Džon Keri i Hajder al Abadi u Davosu (Foto: Reuters)

"Zato imamo četiri miliona internih izbeglica i Turska bi trebalo da nam pomogne da se izborimo sa tim. Pozivam tursku vladu da nam pomogne i povuče svoje snage", rekao je Abadi, dodavši da Ankara još nije odgovorila na pitanje njegove vlade zašto su turske trupe u Iraku.

Turska je 2014. rasporedila vojsku u blizini Mosula koji je pod kontrolom Islamske države u severnom Iraku, a pristizanje dodatnih trupa prošlog meseca izazvalo je burno negodovanje Bagdada te je Ankara posle toga obustavila dalje raspoređivanje, podseća američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track