BAJDEN: Spremni smo za vojno rešenje u Siriji
Foto: AP

Borba protiv terorizma

BAJDEN: Spremni smo za vojno rešenje u Siriji

Planeta -
Potpredsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da su Vašington i Ankara spremni za vojno rešenje krize u Siriji, ukoliko ne bude postignut politički dogovor.

"Znamo da bi bilo bolje ako bismo postigli političko rešenje, ali spremni smo, ako to ne bude moguće, za vojno rešenje i da uklonimo Daeš (Islamsku državu)", rekao je Bajden na konferenciji za štampu u Istanbulu.

On je nakon susreta sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom rekao da su njih dvojica razgovarali o tome kako da SAD i Turska, članice NATO-a, nastave da pomažu pobunjeničke snage sunitskih Arapa u njihovoj borbi protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Bajden je, takođe, rekao da Kurdska radnička partija (PKK) za Tursku predstavlja podjednaku pretnju kao i Islamska država, i da Ankara treba da preduzme sve što je u njenoj moći da zaštiti svoj narod.

"IS nije jedina egzistencijalna pretnja za narod Turske, PKK je podjednaka pretnja i mi smo toga svesni... To je teroristička grupa, kratko i jasno, i ono što oni nastavljaju da rade je apsolutno užasavajuće", rekao je Bajden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track