Hrvati proteruju Tita iz Zagreba
Foto: BETA

Hrvati proteruju Tita iz Zagreba

Planeta -
Koordinatorka inicijative "Krug za trg" pozvala je na uklanjanje "sramotnog imena sa lepog trga"

ZAGREB - Nekoliko stotina građana protestovalo je u centru Zagreba tražeći promenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita.

Skup je organizovala Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola "Krug za Trg", a suorganizator protesta prvi put je Hrvatski helsinški odbor (HHO). U pozivu za protest HHO je naveo da je "Josip Broz Tito najodgovornija osoba za zločine počinjene tokom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj".

Na protestu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu maršala Tita okupilo se, prema procenama policije, nekoliko stotina građana od kojih su mnogi nosili majice na kojima je pisalo "Tito je zločinac".

Iznad improvizovane bine takođe je bio istaknut veliki transparent "Tito zločinac", a na skupu su se još isticali i transparenti: "Trg maršala Tita je civilizacijska sramota" i "Tito pri vrhu liste svetskih zločinaca".

Okupljeni, uglavnom stariji građani, nosili su i hrvatske zastave, a skandirali su "Tito je zločinac". "Tražimo promenu imena ovog trga...kako bi se suzbili tragovi diktature", rekao je okupljenima Ivo Banac iz HHO. On je rekao kako je titoizam zatirao ljudska prava i dostojanstvo.

Koordinatorka inicijative "Krug za trg" Maja Runje pozvala je na uklanjanje "sramotnog imena sa lepog trga".Građanska inicijtiva "Krug za trg" već pet godina održava proteste na kojima traži promenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg kako se zvao godinu posle Drugog svetskog rata. Od 1946. taj zagrebački trg, koji se nalazi u centru grada i važi za jedan od najlepših u gradu, nosi naziv Trg maršala Tita.HHO je nedavno saopštio kako se odlučio na učešće u protestu, jer su iscrpljene sve administrativne zakonske mogućnosti za promenu imena trga.

Oni smatraju da je dalje zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nosilaca jugoslovenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima Veća Evrope i Evropske unije.Gradske vlasti već su nekoliko puta odbijale preimenovanje Trga maršala Tita, a poslednji put su to učinile početkom ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track