Patrijarh pozvao lopove da vrate mošti sremske svetice
Foto: Beta

krađa moštiju

Patrijarh pozvao lopove da vrate mošti sremske svetice

Planeta -
Oni koji su izvršili ovo bogohulno delo, neka vrate mošti tamo odakle su ih uzeli

ISTANBUL - Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je lopove da vrate mošti svete Anastasije Sremske koje su ukrali iz jednog starog manastira kraj Soluna, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Patrijarh je obavestio sve pravoslavne i druge crkve, kanonske i nekanonske, da su iz manastira nedavno ukradene mošti svetiteljke i rekao da bi kradljivic mogli ponuditi na prodaju ove mošti nekoj od crkava.

“Ovo je istinska tragedija pa molimo kradljivce da vrate mošti svetiteljke koju vernici veoma poštuju. Oni koji su izvršili ovo bogohulno delo, neka vrate mošti tamo odakle su ih uzeli", apelovao je nadležni mitropolit Apostol.

Druge mošti, kao i vredni predmeti, nisu odnete prilikom krađe.

Inače, Sveta Anastasija potiče iz Sirmijuma (Sremska Mitrovica). Mučenički je postradala u 3. veku.

Njen kult postoji u celoj Evropi.

Na Zapadu joj se mole protiv glavobolje i bolesti grudi, a u nekim krajevima je i "zaštitnica slobode štampe", piše VIA.

Deo moštiju svete Anastasije se nalaze u Rimu, na Svetoj gori i bavarskom manastiru Benedikbojrenu, kao i u Zadru gde se smatra zaštitnicom grada i biskupije.

Hrvati je nazivaju sveta Stošija i kod katolika ona se spominje na svim misama, u kanonu mise, a posvećena joj je i zadarska katedrala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track