(VIDEO) LAVROV O RUSIJI I SVETU: Ruski vazdušni napadi preokrenuli situaciju u Siriji
Foto: AP

Konferencija za novinare

(VIDEO) LAVROV O RUSIJI I SVETU: Ruski vazdušni napadi preokrenuli situaciju u Siriji

Planeta -
Na konferenciji za novinare šef diplomatije Rusije sumirao je prethodnu godinu i upozorio da Moskva neće dozvoliti da je Zapad kažnjava zbog vođenja nezavisne spoljne politike.

Vazdušni napadi ruske vojske kao podrška snagama lojalnim predsedniku Sirije Bašaru al Asadu pomogle su da se preokrene situacija u Siriji, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Delovanje ruskih vazduhoplovnih snaga, kao odgovor na zahtev sirijskih lidera - zaista su pomogli da se preokrene situacija u zemlji i samnji teritorija koju kontrolišu teroristi", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, preneo je AFP. On je takođe podsetio da niko nije dokazao da ruski vojni avioni pogađaju i civilne ciljeve.

On je ocenio da je nemoguće postići mirovni sporazum u Sirji ukoliko Kurdima ne bude upućen poziv da učestvuju u pregovaračkom procesu.

"Bilo bi nefer i kontraporduktivno zaustaviti Kurde da uzmu učešće u mirovnim pregovorima", rekao je Lavrov.

On je rekao da Rusija nije zatražila od sirijskog predsednika Bašara al Asada da ode sa vlasti niti mu je ponudila politički azil.

"U oba slučaja odgovor je 'ne', to je netačno", konstatovao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, takođe, rekao da pripadnici teroristike Islamske države (ISIL) jačaju u Avganistanu. On je rekao da Moskva ima informacije da se pripadnici ISIL obučavaju u gruzijskoj Pankijskoj klisuri, u blizini granice sa Rusijom.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i da Rusija neće dozvoliti Zapadu da ih kažnjava zbog vođenja nezavisne spoljne politike.

"Mi smo spremni za... najkonstruktivniju saradnju sa zapadnim partnerima, uključujući Evropu i Sjedinjene Američke Države... ali samo i ekskluzivno na ravnopravnim i uzajamno korisnim osnovama, bez mešanja u unutrašnje poslove", rekao je Lavrov.

On je dodao da su američki antiraketni štit i ekspanzija NATO sve bliže granicama Rusije - "destabilzujući i kratkovidi".

Šef ruske diplomatije je izjavio da će istraga koju je sproveo britanski sudija o smrti Aleksandra Litvnjenka ozbiljno zakomplikovati rusko-britanske odnose.

Lavrov je rekao i da je nemoguće rešiti teritorijalni spor sa Japanom ukoliko Tokio formalno ne prizna rezultat Drugog svetskog rata. On je odbacio mogućnost održavanja bilo kakvih razgovora o vraćanju Krima Ukrjaini.

"Nemamo šta da vratimo. Nećemo ni sa kim razgovarati o vraćanju Krima", poručio je Lavrov i dodao da je Krim teritorija Ruske Federacija u skladu sa voljom njegovih građana.

Moskva ne želi da prima natrag izbeglice koje pređu u Norvešku iz Rusije, kazao je Lavrov i dodao da je reč o ljudima koji su došli u Rusiju ili da rade ili da posete rođake.

"Oni nisu naveli (istinit) razlog posete - tranzit ka Norveškoj. To znači da su namerno dali lažne podatke o cilju posete Ruskoj Ferderaciji i zbog toga ne želimo ponovo da primimo te ljude u Rusiju", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naveo i da bi predloženi gasovod Severni tok 2 doneo korist i Rusiji i Nemačkoj.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track