NOVI SVETSKI POREDAK: Rusija, Kina i Iran u savezu koji može sve promeniti
Foto: Shutterstock

Globalna dešavanja

NOVI SVETSKI POREDAK: Rusija, Kina i Iran u savezu koji može sve promeniti

Planeta -
Saradnja između Rusije, Irana i Kine moglo bi da signalizira stvaranje novog svetskog saveza koji bi bio u mogućnosti da ponovo definiše globalno stanje u svetu i politički i strateški, a nedavni događaji u odnosima između tri zemlje mogu biti mnogo značajniji nego što većina shvata, tvrdi američki istraživački novinar Karol Gould.

Nedavni razvoj Rusije, Irana i Kine, odmah nakon ublažavanja anti-iranskih sankcija, može biti važniji i značajniji od ljudi zapravo shvate, američki istraživački novinar Carol Gould, trenutno sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekao je tijekom prijenosa uživo na Iranski informativni kanal Press TV.Gould je za iranski kanal Pres TV rekao da misli na nedavnu dvodnevnu posetu kineskog predsednika Ksi Jinpinga Teheranu i ishod njegovog putovanja, odmah nakon ublažavanja sankcija Iranu.Jinping je prvi međunarodni lider koji je posetio Iran nakon što su trgovinska ograničenja uklonjena i koji je sklopio 17 ugovora za saradnju u područjima kao što su energetika, trgovina i industrija.

Dve zemlje takođe su se složile da povećaju bilateralnu trgovinu više od 10 puta na 600 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Osim toga, Ksi Jinping je potpisao zajedničku izjavu sa predsednikom Hasanom Rohanijem o podršci iranskog zahteva za punopravno članstvo u Organizaciji Šangaj (SCO), koju zagovaraju Rusija i Kina.Teheran traži punopravno članstvo u SCO još od 2008. godine, ali zbog međunarodnih sankcija nije bio u mogućnosti da ga dobije. Sada, iranska vlada kaže da će jedan od njenih prioriteta biti da dobiju punopravno članstvo.

Rusija je takođe za jačanje veza s Iranom nakon što je postignut međunarodni nuklearni sporazum. Dve zemlje potpisale su sporazum o ublažavanju postupaka putovanja između dve zemlje počevši od februara.Nakon povratka u decembru, ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je tokom posete Teheranu da je "Rusija zainteresovana za dijalog sa Iranom o potencijalnoj saradnji u vazduhoplovstvu, brodogradnji, energetici, poljoprivredi i trgovini, metalurgiji, farmaceutskoj i drugim industrijama".

Gould ističe da je ovo strateško usklađivanje utemeljeno na trgovini, a ne na vojnoj moći, a to svakako ukazuje na korak napred ka novom savezu. Takođe, istakao je, to bi moglo biti vrlo korisno za Kinu."Kini treba pomoć u ovom trenutku, njena ekonomija raste prebrzo, a tržišta u Evropi, SAD-u i Velikoj Britaniji ne proizvode više prihode za Kinu, jer te zemlje imaju puno problema", istakao je on dodajući da u situaciji kada neke zapadne banke mogu ponovo oslabiti, slično kao 2008. godine, takva saradnja može biti vrlo korisna.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja