Najnovije vesti

TRAMP ŠIJE KRUZA: Milijarder ubedljivo vodi u trci za republikansku predsedničku nominaciju
Foto: Reuters

Nezaustavljiv

TRAMP ŠIJE KRUZA: Milijarder ubedljivo vodi u trci za republikansku predsedničku nominaciju

Planeta
Ankete na nacionalnom nivou pokazuju da Donald Tramp, vlasnik hotela i kasina ima ubedljivu prednost u odnosu stranačkog kolegu na Teda Kruza i ostalih 10 kandidata koji još višše zaostaju za njim.

Zasad su rejtinzi Donalda Trampa i senatora iz Teksasa Teda Kruza gotovo izjednačeni samo u Ajovi, u kojoj će sledećeg ponedeljka biti prvo glasanje trci za republikansku predsedničku nominaciju 2016. Tramp uživa podršku 31 odsto republikanskih birača u Ajovi, a Kruz 29 odsto, pokazuja nova istražživanja Univerziteta Kvinipijak.

 

Ankete pokazuju da njujoršški mogul vodi daleko ispred svih u severoistočnoj državi Nju Hemšpšir, sledećoj držžavi koja glasa posle Ajove. Nova nacionalna anketa koju su sproveli CNN i ORC (Opinion Research Corporation) pokazuje da Tramp ima podršku 41 procenta republikanaca, dvostruko višše od Kruza koga podržava 19 odsto.

 

Ted Kruz je najblži Trampu u Ajovi, a i tamo je iza njega (Foto: AP)
Ted Kruz je najblži Trampu u Ajovi, a i tamo je iza njega (Foto: AP)

 

Piter Braun, stručnjak univerziteta Kvinipijak, kaže da je tešško predvideti ishod republikanskih izbora u Ajovi i da se sve svodi na odziv birača, budući da se četiri od deset potencijalnih učesnika u primarnim izborima u toj držžavi jošš nije definitivno opredelilo kog kandidata da podrži, prenosi Glas Amerike.

 

Ted Kruz je naglasio značaj stranačkih skupova u Ajovi, iako je reč o tek prvom u dugom nizu glasanja u pojedinačnim držžavama pre nego što republikanski kandidat bude nominovan na nacionalnoj stranačkoj konvenciji u julu. Kruz je grupi verskih lidera u Ajovi rekao da bi „Tramp mogao da bude nezaustavljiv“ ukoliko pobedi u Ajovi.

 

(Tanjug)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...