TRAMP ŠIJE KRUZA: Milijarder ubedljivo vodi u trci za republikansku predsedničku nominaciju
Foto: Reuters

Nezaustavljiv

TRAMP ŠIJE KRUZA: Milijarder ubedljivo vodi u trci za republikansku predsedničku nominaciju

Planeta -
Ankete na nacionalnom nivou pokazuju da Donald Tramp, vlasnik hotela i kasina ima ubedljivu prednost u odnosu stranačkog kolegu na Teda Kruza i ostalih 10 kandidata koji još višše zaostaju za njim.

Zasad su rejtinzi Donalda Trampa i senatora iz Teksasa Teda Kruza gotovo izjednačeni samo u Ajovi, u kojoj će sledećeg ponedeljka biti prvo glasanje trci za republikansku predsedničku nominaciju 2016. Tramp uživa podršku 31 odsto republikanskih birača u Ajovi, a Kruz 29 odsto, pokazuja nova istražživanja Univerziteta Kvinipijak.

Ankete pokazuju da njujoršški mogul vodi daleko ispred svih u severoistočnoj državi Nju Hemšpšir, sledećoj držžavi koja glasa posle Ajove. Nova nacionalna anketa koju su sproveli CNN i ORC (Opinion Research Corporation) pokazuje da Tramp ima podršku 41 procenta republikanaca, dvostruko višše od Kruza koga podržava 19 odsto.

Piter Braun, stručnjak univerziteta Kvinipijak, kaže da je tešško predvideti ishod republikanskih izbora u Ajovi i da se sve svodi na odziv birača, budući da se četiri od deset potencijalnih učesnika u primarnim izborima u toj držžavi jošš nije definitivno opredelilo kog kandidata da podrži, prenosi Glas Amerike.

Ted Kruz je naglasio značaj stranačkih skupova u Ajovi, iako je reč o tek prvom u dugom nizu glasanja u pojedinačnim držžavama pre nego što republikanski kandidat bude nominovan na nacionalnoj stranačkoj konvenciji u julu. Kruz je grupi verskih lidera u Ajovi rekao da bi „Tramp mogao da bude nezaustavljiv“ ukoliko pobedi u Ajovi.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track