KAUBOJSKI PROTEST UGUŠEN U KRVI: Jedan vođa rančera iz Oregona ubijen, drugi pohapšeni
Foto: Ap 3 1 2016

Zaustavljen protest

KAUBOJSKI PROTEST UGUŠEN U KRVI: Jedan vođa rančera iz Oregona ubijen, drugi pohapšeni

Planeta -
Nakon 26. dana protesta naoružanih kauboja u Oregonu, njihov lider Ejmon Bandi i nekoliko pripadnika njegove grupe juče su uhapšeni a jedan od predvodnika grupe je ubijen.

Bandi je juče sa grupom rančera izašao na autoput 395, a cilj je bio grad Džon Dej, gde su trebali da se sastanu sa lokalnim stanovništvom.

Tu ih je presrela policija koja im je naredila da se predaju, ali Bandijev brat Rajan i Lavoj Finikum su to odbili, potvrdio je jedan zvaničnik za CNN.

Tada je počela pucnjava, mada nije jasno ko je prvi započeo, tvrdi izvor. Rajan Bandi je povređen,dok je Finikum umro na licu mesta.

Finikum je bio jedan od najglasnijih demonstranata, koji je ranije ovog meseca izjavio da ne želi da umre ali da nikada ne bi bio iza rešetaka.

We ask liberty loving patriots everywhere to set this as their PROFILE PHOTO. Don't let the media twist the story of...

Posted by Bundy Ranch on Wednesday, January 27, 2016

"Ja jednostavno ne idem u zatvor", rekao je Finicum. "Pogledajte zvezde. Nema šanse da ću sedeti u nekoj ćeliji gde ne mogu da vidim zvezde i rolati svoj dušek na podu. To se jednostavno neće dogoditi. Želim da budem u mogućnosti da ustanem ujutru i bacim se u sedlo na svom konju i da proverim svoje krave. Sve je OK. Živeo sam dobar život. Bog je bio milostiv prema meni", rekao je Finikum, inače otac dečaka od 11 godina.

Na Fejsbuk strani Bandi ranča objavljena je fotografija Finikuma uz komentar:"Čini se da je Amerika zapaljena od strane naše vlade. Jedan od najvećih boraca za slobodu je pao. On neće ići tiho u večnost."

The resolve for principled liberty must go on.America was fired upon by our government and one of liberty's finest...

Posted by Bundy Ranch on Tuesday, January 26, 2016

Inače, ono što je počelo kao normalan protest protiv odluke suda da zbog slučajne paljevine oko 120 hektara državne zemlje dvojica farmera iz Oregona odu u zatvor, pretvorilo se u zauzimanje Nacionalnog parka Malheur. Naime, grupa farmera naoružanih puškama i pištoljima došla je da podrži svoje komšije a na njihovom čelu bio je Ejmon Bandi.

Bandi, kao i grupa rančera, tvrdili su da je zemlja na tom području nekada pripadala građanima pre nego što je Oregon potpao pod federalnu vlast, i da zbog toga farmeri imaju pravo da je koriste.

Government Treats Native Artifacts as Door Stops!

LaVoy Speaks to the Native Americans. Government wants you to think the patriots are destroying native American artifacts. The FACT is the Feds were very nearly using them for doorstops.The real story is caring for the land, liberty and benificial use for all. -- Toghethor we can restore Americas land to prosperity. #LibertyRevolution

Posted by Bundy Ranch on Tuesday, January 26, 2016

Nakon što su zauzeli nacionalni park, sa sve policijskom stanicom, farmeri su dospeli u žižu američkih i svetskih medija. Bandi je čak više puta spominjao da bi voleo da ova njihova "revolucija" bude podsticaj za farmere u ostalim američkim regionima.

Međutim, u javnosti su ovu grupu predstavili kao terorističku. To ih nije pokolebalo da odustanu od svoja dva zahteva. Jedan je bio da se njihovi komšije oslobode, a drugi da im se vrati zemlja u okolini nacionalnog parka.

Zanimljivo je i što niko od državnih organa niti policije dugo nije smeo da dođe i pregovara sa naoružanim kaubojima.

Inače, kada su videli da se ništa ne dešava oni su pre nekoliko dana isekli i žicu koja ograničava ulaz u federalno zemljište, kako bi dozvolili rančerima da tu dovode stoku na ispašu.(CNN/E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track