JOŠ TRI MINUTA DO APOKALIPSE: Nuklearna katastrofa nikad bliža
Foto: Profimedia

Sat sudnjeg dana pokazuje 23:57

JOŠ TRI MINUTA DO APOKALIPSE: Nuklearna katastrofa nikad bliža

Planeta -
Ponoć bi značila da je nastupila globalna katastrofa, a procena naučnika je da glavnu opasnost po čovečanstvo i planetu i dalje predstavlja – širenje atomskog i nuklearnog oružja

Svetski naučnici ponovo su ocenili – verovatnoću da na Zemlji dođe do globalne katastrofe, i ostavili su strelice na Satu Apokalipse (Sudnjeg dana) u položaju 23:57. U nepromenjenom položaju.

U donošenju odluke da strelice miruju učestvovali su fizičari i ekolozi iz celog sveta, a među njima je čak 17 nobelovaca.

„Ponoć” bi značila da je nastupila globalna katastrofa, a njihova procena je da glavnu opasnost po čovečanstvo i planetu i dalje predstavlja – širenje atomskog i nuklearnog oružja.

Kako piše Bulletin of the atomic scientists, naučnici su pozitivno – kao „korak dalje od Apokalipse” – ocenili pariski sporazum o klimi i dogovor Šestorke” i Teherana o iranskom atomskom programu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Projekat „Sat Apoklipse” ustanovili su tvorci prve američke atomske bombe 1947. godine. On je i danas u funkciji monitoringa nuklearne opasnosti na planeti.

Strelice tog sata od samog početka pokazuju 23:53.

Otkad sat postoji, njegove strelice su pomerane 20 puta. Poslednji put se to dogodilo prošle godine: tada su „nameštene” na 23:57. Uz obrazloženje: globalna kataklizma se primiče zbog klimatskih promena, usavršavanja nuklearnog oružja i konfrontacije između Istoka i Zapada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track