(VIDEO) AMERIČKI F-117 DOBIO KONKURENCIJU: Japanci napravili svoj "nevidljivi" avion
Foto: Printscreen Youtube

Čudo vojne industrije

(VIDEO) AMERIČKI F-117 DOBIO KONKURENCIJU: Japanci napravili svoj "nevidljivi" avion

Planeta -
Japan je danas predstavio X-2, svoj prvi nevidljivi avion domaće proizvodnje, koji će, kako se očekuje, prvi probni let imati u februaru.

Japanske vojne snage nastoje da osavremene tehnologiju i poboljšaju sposobnost izviđanja i prikupljanja obaveštajnih podataka u trenutku kada Kina jača vojno prisustvo u regionu, prenosi AP.

Vojni funkcioneri kažu da će s ovim avionom biti isprobana stelt tehnologija koja će možda biti kombinovana sa narednom generacijom lovaca, i zameniti borbene avione F-2 već 2028 godine. Crveno-beli avion dug 14 metara s rasponom krila devet metara nalazi se trenutno u hangaru na aerodromu u Nagoji u centralnom Japanu.

Opremljen je tehnologijom za izbegavanje radara uključujući providni krov kabine sa specijalnim premazom koji pojačava efekat nevidljivosti. "Ne mogu da ulazim u detalje ali smatramo da je tehnološki na veoma visokom nivou," rekao je Takahiro Jošida, rukovodilac projekta u agenciji za nabavke, tehnologiju i logistiku pri japanskom ministarstvu odbrane. Projekat vredan 340 miliona dolara pokrenut je 2009. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja