OVO JE NAJBEZBOŽNIJA ZEMLJA U EVROPI: Manje od pola stanovništva su vernici
Foto: AP 3 Apr 2013

Ne biste verovali

OVO JE NAJBEZBOŽNIJA ZEMLJA U EVROPI: Manje od pola stanovništva su vernici

Planeta -
Ni jedan mladi Islanđanin ne veruje da je Bog stvorio Zemlju, tvrdi nedavno istraživanje.

Manje od polovine Islanđana su vernici, a gotovo 90 odsto su postali vernici u poslednjih 20 godina. Sa sve većim brojem nevernika, Island se razlikuje od ostatka sveta, piše u istraživanju Gallup International i WI Network of Market Research.

U stvari, na međunarodnom nivou, oni mlađi od 34 imaju veće tendencije da budu religiozni od starijih građana - posebno u Africi i na Bliskom istoku, gde 8 od 10 ljudi sebe smatraju religioznim.

"Sekularizacija na Islandu je došla vrlo brzo, naročito među mlađim ljudima", rekao je Bjarni Džonson, generalni direktor islandskog Etičkog humanističkog udruženja, inače ateističke nevladine organizacije.

"Sa povećanim obrazovanje i smanjenjem jednoumlja, promena mogu brzo doći", dodao je on.Solveig Ana Jonasdotir, profesor na Bogoslovskom fakultetu i religijskim studijama na Univerzitetu Islanda, slaže se da je naučni napredak promenilo verske stavove u zemlji.

Međutim, ona je rekla da oko 40 odsto mlađe generacije u zemlji i dalje smatra da su Hrišćani - iako nijedan od njih ne veruje da je Bog stvorio Zemlju.

(i100/Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track