MAMCI ZA TURISTE: Pazite se! Ne dozvolite da vam ove zablude prodaju na putovanjima!
Foto: Profimedia

Korisno je da znate

MAMCI ZA TURISTE: Pazite se! Ne dozvolite da vam ove zablude prodaju na putovanjima!

Planeta -
Volimo putovanja i na njima često upoznajemo kulturu neke zemlje i grada. Ali, pri upoznavanju novih kultura često se dogodi da naučimo i neke stvari koje nisu tačne, ali se namerno takvima reklamiraju kako bi nas lakše privukli da ih posetimo.

Donosimo neke od istorijskih zabluda, koje smo sto puta čuli i uzimamo ih kao istinu, a zapravo su potpuno lažne!

Van Gog je odrezao komad uha u naletu besa

Ne, po zadnjim podacima nije. Van Gog je imao burnu svađu sa svojim prijateljem slikarom Polom Gogenom pri čemu ga je ovaj napao i mačem otkinuo komad uha. I jedan i drugi nisu kasnije pričali o tome, ali je Gogen ipak proširio priču o Van Gogovoj ludosti i o tome kako je ovaj sam sebi odrezao uho.

Kolumbo je želeo dokazati kako je zemlja okrugla

Foto: AP
Foto: AP

Kao što znamo, svi su u 15. veku mislili o našoj planeti kao o ravnoj ploči. Svi osim Kolumba koji je išao da dokaže da nije orkugla. Jel tako? E, nije. Istina je potpuno drugačija. Ono što je Kolumbo na svom putovanju želeo da otkrije je najkraći put do Indije , a ne nekakvo dokazivanje o tome kako zemlja nije ravna ploča.

Napoleon je bio nizak

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I dan danas se uvek priča kako je veliki francuski vojskovođa bio nizak, te se spominje Napoleonov kompleks. Ovdje je greška nastala zbog načina merenja, tj razlike u engleskoj stopi i francuskoj stopi, koja za razliku od engleske iznosi više santimetara. Istorija je na kraju pokazala kako je Napoleon bio visok oko 1,70 cm, što je za ono vreme bila pristojna visina. Dakle, nije bio velik poput nekog NBA igrača ali je primera radi bio viši od bivšeg francuskog predsednika Sarkozija za 5 cm.

Linkoln je pokrenuo Građanski rat zbog ukidanja ropstva

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Danas učimo kako je veliki Ejb pokrenuo rat kako bi ljudi svih rasa bili jednaki, ali taj podatak nije baš u potpunosti tačan. Naime, Linkoln nije pokrenuo rat zbog ropstva, već zbog činjenice da se južne države želele da se odvojia on je hto jedinstvene Sjedinjene Američke Države. I sam je zapisao kako bi učinio sve za očuvanje SAD – a, makar to značilo i ne ukidanje ropstva. Ipak, za vreme rata je potpisao proklamaciju o jednakosti, što je ratu dalo veći smisao i moralnu dimenziju.

Ajnštajn je bio loš đak

Ako prodajete kod kuće priču da one jedinice iz matematike i fizike nisu važne jer ih je imao i Ajnštajn, znajte da ste u zabludi. Da, mali Albert jeste bio povučen i socijalno neprilagođen. Istina je i da je imao problema pri upisu u politehničku školu u Cirihu, ali to nije bilo zbog matematike, već zoologije, botanike i jezika. U matematici je oduvek bio sjajan, tako da, ne dajte deci da se izvlače s ovakvim pričama.

Njutnu je pala jabuka na glavu

I na taj način je izmislio i objasnio pojam gravitacije. Lepa legenda, ali ona je upravo to, samo legenda. Priču je prvi put objavio uticajni francuski mislilac Volter, mnogo godina nakon što je Isak napustio ovaj svet. Kasnije se ova priča ustalila, a kao i svaka dobra legenda, svaki put se dodao neki novi detalj. Naravno, bez ikakvih dokaza.

Kineski zid je vidljiv s Meseca

Sa Meseca se zaista vide razne stvari, ali Veliki zid u Kini nije jedna od njih. Naime, zid je najviše tridesetak metara širok, a iste je boje kao i kraj u kojem se nalazi, tako da ga je gotovo nemoguće videti iz Zemljine orbite, a kamoli s Meseca…

Neron je zapalio Rim

U ovu "činjenicu" baš volimo da verujemo i svi znamo kako je ludi Neron zapalio Rim , nakon čega se popeo na vrh palate gde je pevao i gledao kako Večni grad nestaje u plamenu. Ipak, prema zapisima istoričara Tacita, Neron je u doba požara bio od Rima udaljen gotovo 50 kilometara. Rim su prema zadnjim istraživanjima zapalili njegovi neprijatelji, koji su mislili kako će svi za tragediju optužiti Nerona.

(Punkufer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track