GADAFIJEV PAD SAMO DONEO HAOS: SAD pokreću novu intervenciju u Libiji?
Foto: Profimedia

Odlučna akcija

GADAFIJEV PAD SAMO DONEO HAOS: SAD pokreću novu intervenciju u Libiji?

Planeta -
Vašington razmatra mogućnost da interveniše u Libiji, zemlji u kojoj je nastao haos posle svrgavanja predsednika Moamera Gadafija 2011. godine.

SAD pažljivo posmatraju situaciju u Libiji, rekao je portparol Ministarstva odbrane Piter Kuk. On je istakao i da su američke snage nedavno bile prisutne na severu Sfrike.

"Američke snage su pokušale da uspostave kontakt sa tamošnjim grupama koje se bore protiv Islamske države", rekao je Kuk.

SAD žele da povedu "odlučnu vojnu akciju" protiv islamista u Libiji u cilju postavljanja zida između njih i terorista, navodi se.Teroristička organizacija Islamska država nastala je zbog političke nestabilnosti u ratom zahvaćenoj Libiji. Američki visoki zvaničnik bio je prinuđen da to prizna, prenosi Sputnjik.

"Mora se priznati da krajnje nestabilna politička klima u Libiji omogućava grupama, sličnim DAEŠ-u, da utvrde svoje položaje“, izjavio je tokom brifinga predsednik Stejt departmenta Mark Toner.

Ipak, čak i posle priznanja Vašington nije napustio ideju vojnog rešenja konflikta. Kongres razmatra rezoluciju koja omogućava predsedniku Baraku Obami da iskoristi "svu neophodnu silu“ u datoj situaciji.

To je izazvalo reakciju američkih medija koji su se sa sarkazmom prisetili obaranja Muamera Gadafija 2011. godine, nakon čega se Libija pretvorila u haos. Posle Gadafija sukobljena plemena vode borbe i stvaraju haos koji koristi DAEŠ kako bi zauzeo sve nove i nove teritorije.

U novembru su američki vojnici uz pomoć vazdušnih napada uspeli da ubiju jednog od lidera terorista u Libiji. (RT/Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track