Popokatepetl ponovo izbacuje pepeo

Popokatepetl ponovo izbacuje pepeo

Planeta -
Meksička vlada, koja je podigla nivo pripravnosti na žuti nivo treće faze, koji podrazumeva pripravnost za evakuaciju, već je počela da deli 483 maske za usta u istočnim delovima prestonice

MEKSIKO SITI - Drugi aktivni vulkan po veličini u Meksiku Popokatepetl, čija visina iznosi 5.452 metra i udaljen je od Meksiko Sitija oko 70 kilometara, ponovo izbacuje pepeo, gas i usijane čestice.

Meksička vlada, koja je podigla nivo pripravnosti na žuti nivo treće faze, koji podrazumeva pripravnost za evakuaciju, već je počela da deli 483 maske za usta u istočnim delovima prestonice.

Sekretarijat za javnu bezbednost Meksiko Sitija, koji ima osam miliona stanovnika, počeo je da sprovodi strateški plan koji obuhvata preventivne mere koje stanovništvo mora preduzeti u slučaju "kiše" pepela, navodi ANSA.

Od subote posle podne 222 pripadnika civilne zaštite obilaze kvartove Istapalapa, Milpa Alta, Tlavak, Ksoćimilko, Tlalpan, Venustijano Karansa i Istakalko koji se nalaze u istočnom delu grada i dele maske i sanitarni materijal za prevenciju.

Ove mere su naročito usmerene na decu, starije osobe i ljude koji boluju od plućnih bolesti zbog kojih su osteljiviji na oblake dima. Osim toga, 32 bolnice i 220 centara za javno zdravlje spremni su za eventualne hitne situacije.

Vlasti su pozvale građane da budu mirni, ali da, istovremeno, budu informisani o vuklanskoj aktivnosti i pravcu vetra kako bi bili spremni za mogućnost dolaska pepela do glavnog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track