(VIDEO) NE ZNAM DA LI ĆE IKAD GOVORITI: Potresna ispovest majke čiju ćerkicu je pogodio virus zika
Foto: Printscreen Yt

Tuga

(VIDEO) NE ZNAM DA LI ĆE IKAD GOVORITI: Potresna ispovest majke čiju ćerkicu je pogodio virus zika

Planeta -
Čim su uradili ultrazvuk odmah su dijagnostkovali ikrocefaliju. Smrzla sam se. Osećala sam kao da mi se svet ruši pod nogama, priča mlada majka iz Brazila.

Žaklin Žesika de Oliveira (24), mlada majka blizanaca iz Santosa, mesta u Brazilu iz kog je virus zika počeo da se širi, kaže da nije ni znala za taj virus i stravične posledice koje on nanosi nerođenoj deci.

Žaklin je bila u trećem mesecu trudnoće kad ju je u kući ugrizao zaraženi komarac. U roku od 24 sata osula se i dobila malu temperaturu, ali nije se preterano obazirala na to.

"Simptomi koje sam imala bili su trnci u rukama i leđima i pojavio mi se osip na rukama. Tada sam bila u trećem mesecu trudnoće. U sedmom mjesecu trudnoće doktorka mi je rekla da je nešto brine. Legla sam u bolnicu. Čim su uradili ultrazvuk, odmah su dijagnostikovali mikrocefaliju. Smrzla sam se. Osećala sam kao da mi se svet ruši pod nogama. Do tada sam bila uverena da mi se ovako nešto nikad neće dogoditi", otvorila je ona dušu.

Malena ima abnormalno malu glavu
Malena ima abnormalno malu glavu

Nosila je blizance, a virus je pogodio devojčicu. Njena nerođena ćerkica imala je abnormalno malu glavu. Bio je to trenutak koji joj je promenio život iz korena.

https://twitter.com/Reuters/status/694140513973309440

"Mnoštvo misli mi se rojilo u glavi. Pitala sam se - Bože moj, šta to znači? Nosila sam blizance, rodila sam zdravog sina, Lukasa, ali ćerkica Laura rođena je s mikrocefalijom. Tek tada, posle porođaja, shvatila šta je virus zika. Dotad nisam ni znala da ta bolest postoji", priča Žaklin.

Mlada majka trudi se da pripremi sebe za sve izazove koje predstavlja odgajanje deteta s takvim neurološkim oboljenjem.

"Ne znam da li će moći da hoda, kakva će joj biti koordinacija, hoće li ikadd progovoriti. Čujem da i druge majke kažu da su izbezumljene, očajne, tužne i da puno plaču. Molim da nam se pruži bolja podrška, da se vlasti više uključe u naše slučajeve i da nam se pomogne. Nije nam lako. Tek kada prođeš kroz nešto, ovako shvatiš koliko je, zapravo, to teško", završava svoju ispovest Žaklina.

VIRUS SE STRAHOVITO BRZO ŠIRI

Strahuje se da bi virusom zika tokom 2016. u obe Amerike moglo da se zarazi tri do četiri miliona ljudi. Odbor za krizna stanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) raspravlja da li da zbog tako brzog širenja virusa zika proglasi opštu odlučuje i odredi mere kako bi se sprečila dalja epidemija. Pretpostavlja se da je virus zika uzrok mikrocefalije kod čak 4.000 mališana u Brazilu.

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track